Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi stočar
  • 18.09.2022. 10:30

Uz ratarstvo i uzgoj goveda po sistemu krava - tele

Edukovao sam se o toj temi, raspitivao se, čitao razna iskustva uzgajivača, te sam se odlučio da nabavim rasu goveda aberdin angus, kaže mladi subotički stočar.

Foto: Zlata Vasiljević
  • 303
  • 62
  • 0

Mladi poljoprivrednik Boris Babičković iz Subotice uzgaja pšenicu, suncokret, uljanu repicu, kukuruz, a ove godine ću posejati određenu količinu ječma. Budući da ima stoku, sadi i detelinu.

Kako je završio fitomedicinu na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu hteo je da zaokruži priču obrazovanja i posla kojim se bavi kako bi mogao kompetentnije da nastupi na tržištu. Iako je stečeno znanje prvo primenio na ratarstvu, sada primenjuje i na stočarstvu koje tek počeo da razvija, piše Hrvatska riječ.

"Budući da smo ipak bili više orijentisani prema ratarstvu, 2019. godine sam se odlučio pokrenuti uzgoj goveda po sistamu krava - tele. Edukovao sam se o toj temi, raspitivao se, čitao razna iskustva uzgajivača, te sam se odlučio da nabavim rasu goveda aberdin angus.

To je škotska rasa, a za nju sam se odlučio zbog vrhunskog kvaliteta mesa. Izuzetno su traženi po restoranima, stoga plasman mesa ne bi smeo biti problem", kaže Babičković za ovaj medij i dodaje da su otpornije u odnosu na druge, postoje u crvenoj i crnoj boji.

Sada ima 35 grla 

"Otporne su na visoke i niske temperature, otpornije su na bolesti u odnosu na naše domaće simentalce. Koriste se isključivo za uzgoj po sistavu krava - tele jer proizvode mleka dovoljno za odhranu svog teleta, odnosno nemaju dovoljno mleka za mužu. Tokom teljenja im nije potrebna pomoć, što je takođe veliki plus. Što se tiče ishrane, ne zahtevaju jaku hranu, dovoljno im je seno, kukuruzovina i silaža."

Junice ostavlja, bikove prodaje

Počeo je sa deset junica, a nakon tri godine ima ukupno 35 grla. Junice za sada ostavlja sebi, zbog proširivanja farme, a bikove tovi do između 650 i 750 kilograma, pa ih prodaje klanicama za dalju obradu.

"Cilj mi je doći do stalnog tržišta, redovnih mušterija, na primer restorana koji bi radili otkup za vlastite potrebe. Kod nas još nije razvijena upotreba mesa od angusa, njihov uzgoj je tek u povojima. Poslednjih nekoliko godina je došlo do širenja uzgoja ove sorte, ali ja se nadam da ću jednoga dana moći da proizvodim čak i za izvoz.

Sreća je i u tome što imam prijatelja koji takođe odgaja anguse pa se međusobno pomažemo, neke poslove radimo zajedno, pa ćemo možda zajedno i nastupiti prema ostalim jačim tržištima", kaže ovaj mladi stočar.

Cilj mi je doći do stalnog tržišta, kaže Babičković

Prskalica zakačena na traktor cele godine

Cene ulaganja repromaterijala u ratarstvu su drastično skočile, a nažalost broj raznih bolesti i insekata sa kojima se poljoprivrednici suočavaju tokom proizvodnog procesa se godinama povećava.

"Mogu i deskriptivnije objasniti, došlo je do toga da se traktor ne otkačuje od prskalice, tako nažalost cele godine. Nastupilo je neko čudno vreme rezistencije korova, bolesti, insekata... Sve je to posledica dugogodišnjeg korišćenja hemijskih sredstava. Voleo bih kada bi se krenulo u razvitak efikasnih ekološki prihvatljivih sredstava, prvi bih ih koristio! Došlo je takođe, do pojave novih bolesti u uljanoj repici, pre se ulazilo samo jednom u njivu."


Tagovi

Aberdin angus Sistem krava - tele Boris Babičković Kvalitet mesa Mladi stočar


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...