Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodi sa sela
  • 17.12.2015. 07:15

Uspješna zadružna priča 11 proizvođača mlijeka

Sjajna priča o proizvođačima koji su udruženi počeli rješavati vlastite probleme, oslonjeni isključivo jedni na druge. Mljekarsko-stočarska zadruga "Proizvodi sa sela" ima recept za poželjeti.

  • 967
  • 357
  • 0

Mljekarsko-stočarsku zadrugu "Proizvodi sela" iz Zaprešića osnovalo je 11 proizvođača svježeg mlijeka iz Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba u svibnju 2014. godine.

Proizvođači mlijeka udruženi u zadrugu trenutno raspolažu sa potecijalom muznih krava koje dnevno osiguravaju proizvodnju od 12.000 litara (godišnje 3.500.000 litara) prvoklasnog svježjeg mlijeka I razreda (kvalitete 4,2% mliječnih masti, 3,7% bjelančevina) koje koristi znak Mlijeko hrvatskih farmi.

42 zaposlenih na 11 farmi

U dnevnoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda na 11 farmi članova zadruge, trenutno je zaposleno 42 radnika i vlasnika farmi i njihovih članova uže obitelji, a od njihovog rada još živi 51 član uže obitelji. Na pojedinim farmama, tradicija proizvodnje nlijeka duga je i preko 100 godina, a modernizacija farmi muznih krava i povećanje proizvodnih (stočnih) kapaciteta intenzivno je provođena u zadnjih 15 godina.

Veliki uspjeh nakon samo godinu i pol dana

Pitanje je bilo: ili poklati krave ili naći drugo rješenje.

Prema riječima upravitelja Mljekarsko-stočarske zadruge "Proizvodi sela" Darka Pavičevića, ta je zadruga u samo godinu i nešto dana poslovanja ostvarila ono što priželjkuje svaki stočar i poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj, da se dostojno može živjeti od onoga što se radi i zaradi.

Ili na bubanj ili direktna prodaja na mljekomatu

"Zadruga je nastala nakon što je 2012. došlo do velikih problema u mljekarskom sektoru i ljudi su počeli razmišljati kuda s mlijekom. Pitanje je bilo: ili poklati krave ili naći drugo rješenje i mi smo ga pronašli. Dvije godine smo pripremali i napravili projekt direktne prodaje mlijeka putem mljekomata.

Cilj nam je bio da naši mljekari putem direktne prodaje mlijeka na mljekomatu svakodnevno dođu do svježeg novca i u tome uspjevamo", kaže Pavičević izražavajući pohvalu angažmana Zagrebačke županije i Grada Zaprešića, ali ne i Grada Zagreba odakle su, kako navodi, dolazile i opstrukcije.

Združeni do višemilijunskog projekta!

Bruto prihod zadrugara 1.8 milijun kuna

"Osim direktne prodaje mlijeka putem mljekomata, ista je stvar i sa proizvodnjom sira i vrhnja. Zadruga ima ulogu distributera, radimo uslugu prijevoza, zajednički marketing i ostalo za što naši mljekari i proizvođači nemaju vremena jer moraju biti u svojim štalama i na poljima", kaže podsjećajući kako je zadruga prvi mljekomat postavila prije točno godinu dana, a posljednji, deseti postavljen je jesenas. Prema njegovim riječima, u 11 mjeseci postojanja zadruge "Proizvodi sela", zadrugari su prodali 314.000 litara mlijeka i ostvarili bruto prihod u iznosu 1,8 milijun kuna.

Ulaganja vrijedna 2,5 milijuna kuna

"Vjerujemo da ćemo na kraju godine uza sve investicije koje su mljekari napravili, rezultati biti još bolji. Nabavili smo tri kombi vozila i organizirali tri prijevozne linije. Počeli smo ulagati i u mini sirane. Projekt je vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna, od čega nas je sa 690.000 kuna pratila Zagrebačka županija sa subvencijama vezanim uz cijeli projekt.

Upogonili šest mini sirana

Uglavnom, nakon početka prodaje mlijeka postavilo se pitanje kuda ćemo s viškom mlijeka koje ne prodamo. Naravno, rješenje je bila prerada. Danas imamo šest mini sirana i gotovo 30-tak proizvoda od mlijeka i sira. Prodaja uglavnom ide", priča Pavičević i savjetuje da oni koji u glavi nisu spremni na suradnju, bolje da ne ulaze u projekt zadrugarstva.

Sljedeći korak proizvođačka organizacija

Navodi kako ništa u životu nije jednostavno i lako pa tako niti odlučiti se na iskorak koji je načinila zadruga "Proizvodi sela". "Nismo se okrenuli niti prema državi, niti prema ministarstvima, niti prema ministrima već smo uzeli svoj put i odlučno krenuli njime. Mislim da smo dobro odlučili. Ono što je nužno sada da napravimo to je proizvođačka organizacija kako bi izvukli novac od EU fondova i onda bi imali zaokruženu priču", zaključuje Darko Pavičević. I vjerujem da će u tom i uspjeti. Sjajna priča o ljudima koji su udruženi počeli rješavati vlastite probleme, oslonjeni isključivo jedni na druge. Recept za poželjeti.


Tagovi

Proizvodi Selo Zadruga Proizvođači Mljekari Krave Mlijeko Mljekomat Projekt Darko Pavičević Zaprešić Zadrugarstvo Subvencije Fondovi Farme


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo