Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Brkić
  • 24.06.2019. 07:35
  • Blatna

Uspješna farma porodice Brkić iz Blatne: Krenuli s 10, sada imaju 25 muznih krava

Porodica Milana i Milene Brkić iz Blatne kod Novog Grada je 2006. godine osnovala farmu sa 10 muznih krava. Složnim radom su povećali broj grla na farmi, nabavili potrebnu mehanizaciju te imaju savremeno izmuzište.

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.338
  • 742
  • 0

U mjestu Blatna, kod Novog Grada, nalazi se uspješna farma porodice Milana i Milene Brkić. Ova farma je pravi primjer kako jedna složna porodica može da razvije vlastiti posao i živi od svoga rada. Brkići su uspjeli da stvore posao za sebe na porodičnom imanju, da razviju farmu na koju mogu biti ponosni.

Vrijedan rad se isplati

Na farmi se sve zasniva na zajedničkom radu Milana, njegove supruge Milene, sina Gojka, kćerke Milane i bake Stane. Sin Gojko se posvetio radu na farmi poslije završenog studijskog smjera Animalna proizvodnja Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci. Znanje stečeno tokom studiranja uspješno primjenjuje na farmi i nastavio je da razvija posao koji su započeli njegovi roditelji. Kćerka Milana je student treće godine pedagogije.

Porodično imanje i farma se nalaze u dolini gdje nema zagađivača. Okruženi su prelijepom prirodom, livadama i oranicama. Brkići su u tome vidjeli veliki potencijal, osnovali farmu muznih krava i uspjeli proširiti proizvodnju i povećati broj grla.

Ova farma je pravi primjer kako jedna složna porodica može da razvije vlastiti posao i živi od svoga rada.

"Farmu smo osnovali 2006. godine i tada smo imali 10 muznih grla simentalske rase. Uložili smo veliki rad, znanje i mnogo ljubavi prema životinjama. Kada smo shvatili da se od našeg rada na farmi može živjeti, povećavali smo broj grla, a 2010. godine smo regostrovali farmu", doznajem od Brkića.

Broj grla na farmi su stalno povećavali i sada na farmi imaju 25 muznih krava, 5 bikova i 20 junica. Sva grla su iz vlastitog uzgoja. Brkići imaju zaokružen proces proizvodnje. Hranu za uzgojna grla obezbjeđuju sa vlastitog imanja. Uspjeli su nabaviti potrebnu mehanizaciju koja im olakšava rad na farmi. Imaju savremeno izmuzište. Mlijeko od mliječnih krava predaju otkupljivaču, a čuvaju ga u laktofrizu.

vf
Milan Brkić na farmi

Osim farme, Brkići imaju i voćnjak, na starom kućištu, u kome uzgajaju kruške. Od sorti su zastupljene junska ljepotica i viljamovka.

Imanje za primjer

Pored rada na farmi Brkići stignu da se posvete radu u bašti, a uzgajaju i druge životinje.

"Na imanju uzgajamo svinje, ovce, koke nosilje i tovne piliće za vlastite potrebe. Nakon jutarnjeg rada na farmi stignem da obavim potrebne radove u bašti. Imamo raznog povrća koje uzgajam bez upotrebe pesticida, a đubrimo stajnjakom sa naše farme. Ne moramo da kupujemo hranu punu raznih otrova već imamo zdravo, svježe i organski proizvedeno povrće iz naše bašte. Imam i plastenik u kojem tokom zime uzgajam luk, salatu i špinat, a poslije uzgajam rani paradajz, papriku i krastavac. Na taj način obezbjeđujem svježe povrće svojoj porodici tokom cijele godine. U bašti imam razno povrće, a imanje sam ukrasila cvijećem koje redovno održavam", kaže vrijedna Milena.

gf
Organska bašta i plastenik obitelji Brkić

Više o farmi Brkić, svemu što rade i proizvode, možete pronaći u njihovoj FB grupi.


Fotoprilog


Tagovi

Farma Brkić Farma krava Bikovi Blatna Uspješna proizvodnja Stoka Proizvodnja mlijeka Organska proizvodnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]