Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba antibiotika
  • 29.08.2021. 18:00

Upotreba antibiotika: UN predlaže globalno smanjenje, EU zabranu od siječnja 2022.

UN je pozvao na globalno smanjenje antimikrobnih dijelova. Zemlje EU početkom iduće godine čeka značajno ograničenje njihove upotrebe. Što kažu kritičari?

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 126
  • 24
  • 0

Globalni čelnici i stručnjaci zatražili su značajno i hitno smanjenje količina antimikrobnih lijekova, uključujući antibiotike, koji se koriste u prehrambenim sustavima, smtarajući ovu odluku ključnom u borbi protiv rastuće razine rezistencije na lijekove, za koju se smatra da postaje globalna prijetnja.

Pozvane su sve zemlje svijeta da značajno smanje razinu antimikrobnih lijekova, stoji u prioćenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). To uključuje prestanak uporabe medicinski važnih antimikrobnih lijekova za poticanje rasta u zdravih životinja i sveukupno odgovornije njihovo korištenje. 

Poziv je upućen uoči Samita UN-a o prehrambenim sustavima koji se održava u New Yorku 23. rujna 2021. godine, a na kojem će zemlje razgovarati o načinima transformacije globalnih prehrambenih sustava.

No, ovo je priopćenje potaknulo na raspravu.

Ciljevi moraju biti specifični za svaku državu

"Ono što nedostaje ovom pozivu je jasan cilj smanjenja", za Guardian je rekao Thomas Van Boeckel, znanstvenik za AMR bolesti i sustave stočarske proizvodnje sa Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju. On smatra kako nije dovoljno preporučiti da se lijekovi smanje značajno jer takva preporuka nikoga ne obvezuje. 

Ovaj stručnjak smatra kako ciljevi moraju biti specifični za svaku državu. "Bilo bi nepravedno, na primjer, nametati stroge ciljeve zemljama u razvoju kojima je stoka potrebna za život", naglasio je dodajući da bi zemlje s visokim prihodima te Kina mogle ciljati na manje od 50 mg aktivnog sastojka antibiotika po kilogramu uzgojenog mesa. Podsjetio je da mnoge zemlje EU-a koriste više od toga što je prikazano u radu iz 2017. godine kojem je bio koautor. 

Ondje se navodi da bi globalna granica od 50 mg antimikrobnih sredstava po kilogramu životinjskog proizvoda godišnje mogla smanjiti ukupnu potrošnju za 64 posto.   

Zabrana antibiotika protiv dobrobiti životinja? 

Treba podsjetiti i da je revidirana Uredba o veterinarsko-medicinskim proizvodima predložila ograničavanje uporabe animikrobnih lijekova u profilaksi (za sprječavanje bolesti) i metafilaksi (u svrhu prevencije oboljenja kod ostalih zdravih jedinki koje su u kontaktu s oboljelom životinjom), a koja bi na snagu u zemljama članicama Europske unije trebala stupiti 28. siječnja 2022.

Antibiotici: U Ukrajini nisu spremni za uzgoj bez lijekova, u Kini mijenjaju način hranidbe

Ovu odluku Siegfried Moder, predsjednik njemačkog Saveznog udruženja veterinara smatra velikim udarcem za veterinarstvo. 

"Veterinarska struka zalaže se za odgovornu uporabu antibiotika i također podržava znanstveno utemeljena ograničenja u stočarstvu. Opća zabrana uporabe u suprotnosti je s dobrobiti životinja, jer čak i uz optimalne uvjete držanja, liječenje antibioticima u konačnici je potrebno za određene bakterijske bolesti", izjavio je Moder za Agrarheute

Odluku o zabrani kritizira i Njemačko udruženje za zaštitu životinja smatrajući takvo rješenje lažnim. Ističu da se rezistencija na antibiotike mora spriječiti na pametan i cjelovit način. 

 


Tagovi

Upotreba antibiotika Rezistencija na antibiotike Lijekovi u poljoprivredi AMR Thomas Van Boeckel Siegfried Moder


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.