Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusna pneumonija
  • 02.12.2017. 14:30

Upala pluća kod goveda

Bolest može da izbije kod teladi stare od tri do šest meseci, junadi i odraslih goveda.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.301
  • 131
  • 0

Virusnu pneumoniju odnosno upalu pluća kod goveda izazivaju adenovirusi, virus parainfluence-3 i virus infektivnog bovinog rinotraheita. Nove mlade životinje, koje se uvode u zapat, mogu da unesu infekciju. Bolest može da izbije kod teladi stare od tri do šest meseci, junadi i odraslih goveda.

Simptomi virusne pneumonije

Jedan od prvih simptoma je povišena telesna temperatura, potom iscedak iz nosa i usne šupljine, koji kasnije može da bude gnojav. Javlja se i kašalj. Ako se simptomi pojačaju, može doći do uginuća. Da bi se identifikovao uzrok, potrebni su laboratorijski pregledi.

Lečenje virusne pneumonije

Terapija nije potrebna kod virusne pneumonije, koja nije komplikovana, ali je kod sekundarnih bakterijskih infekcija neophodan antibiotski tretman.

"U slučajevima sa teškim opštim stanjem potrebna je potpomažuća terapija, glukoza sa fiziološkim rastvorom i vitaminsko-mineralnim tretmanom istovremeno. Bolesne životinje izolovati i obezbediti im dobre uslove držanja i ishrane", savetuje Robert Širtov za PSSS.

Ako se bolest pojavi, odvojite bolesne životinje od zdravih, a prostorije odmah dezinfiikujte.

Preventivno delovanje

Važno je da goveda dospeju u tovilište u dobrom zdravstvenom stanju, kao i da im se omogući povoljan proces adaptacije na uslove u novoj sredini. Važno je i smanjiti stres. Prostorije bi trebalo da budu očišćene, dezinfikovane, a u njima smeštena grla iste starosti i kategorije.

"Ako se za tov skuplja telad sa raznih strana, bez preduzetih mera zdravstvene zaštite, pri odabiru bi trebalo voditi računa da se takva grla drže i do 15 dana u odgajalištu, pre ulaska u tovilište i najbolje je da se tada vakcinišu. Kod vakcinacije taladi mlađe od šest meseci preporučuje se revakcinacija, da bi se postigao imunitet na duži period", predlaže Širtov.

Foto: Vedran Stapić


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Goveda Upala pluća Virusna pneumonija Robert Širtov


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu