Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća rasa ovaca
  • 19.08.2019. 14:00
  • Šumadijski okrug, Aranđelovac

Umatičena ili ne - ovca nema kupca

"Bilo nam je u planu da pravimo veći objekat i proširimo stado, ali s obzirom da se ovako cena smanjila, razmišljamo - to ću ja morati da odlučim. Mnogo je lako gajiti ovce i ja to radim iz ljubavi, ali ne mogu više da radim iz ljubavi, ako sam stalno u gubitku. Umatičene ili ne, bez tržišta se ne isplati da ih gajimo," zaključuje Snežana Lucić iz Orašca.

  • 4.738
  • 222
  • 1

Zbog dogovorenih izvoza, potencijalnih novih tržišta i povoljnih subvencija, čini se da je ovčarstvo sa umatičenim stadom dobar biznis. Ipak, u Šumadiji je umatičeno tek oko 15% grla od ukupnog broja.

Šta rade i koliko je ovčarstvo isplativo onoj većini koja nema čiste ovce u rasi, a kamoli umatičeno stado? Jedna od takvih uzgajivača je Snežana Lucić iz Orašca, zaselka Baljkovice kraj Aranđelovca.

"Ja imam penziju, a sin je preduzetnik. Ovce gajimo samo da bi nam imanje bilo čisto, a usput i da ja imam neku zanimaciju kući. Plaćali smo da nam se kosi i krči, ali nam se pokazalo da nam je bolje da držimo ovce, ali ja sam se ove godine razočarala," priznaje Snežana.

Kupci rado biraju domaću rasu ukrštenu sa sjeničkom 

Više od 20 godina već uzgajaju ovce, uvek su imali do pet ili šest, međutim, ove godina su došli do 27 grla! Rasa njihovih ovaca je takozvana domaća ukrštena sa sjeničkom, koju, kako se ispostavilo kupci rado biraju. Ipak, Snežana ne želi da ih proda.

"Morala sam 15 jagnjića da ostavim da mi budu ovce za sledeću godinu. Nisam htela da ih prodam za 200 dinara jer ne da ne bih imala dobitak - već bih bila u minusu. Prošla godina mi je bila dobra, sve što smo imali od jagnjića smo prodali. Međutim, imam problem da prodam stare ovce od kojih smo dobili jagnjiće. Nemam ih kome i ne znam šta ću da radim sa matorom ovcom."

U Šumadiji je umatičeno tek oko 15% grla od ukupnog broja

Cena ovaca 120 dinara - najmanja u celoj zemlji 

Cena jagnjadi, prema izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), u Šumadijskom okrugu u prethodnoj nedelji bila je oko 210 dinara, ovaca 120 - što je najmanja cena istih u celoj zemlji. Trenutno loše cene za ovce i jagnjad, nekome mogu da nadoknade subvencije. Pitali smo našu sagovornicu da li je razmišljala o umatičenju i možda o uzgoju plemenitih rasa.

"Nisam razmišljala o matičenju, jer ja ovo radim iz hobija, jer mislim da pored ovaca plemenite rase neko mora da bude dok se jagnje, da zadoji jagnjiće, a mi to nemamo ko da radi niti ja znam. Takve ovce traže veliku pažnju, jer su osetljive. Ovo je naša domaća ovca, sama se jagnji, sama zadoji svoje jagnje i to je to. Vrlo retko gde one mogu da se nađu. Ipak, ne isplati se imati ovce bez ratarstva i proizvodnje stočne hrane," tvrdi Snežana.

Dragana Ćosić: Uzgoj romanovske ovce ima sigurnu perspektivu

Dobrom ishranom do zavidne kondicije stada

Osim dostupnog pašnjaka na 1ha i 20ari, svoje ovce hrani kupljenim kukuruzom, ovsem i senom, dobijaju vitamine i potrebnu veterinarsku negu u vidu obaveznog vakcinisanja. Dobrom ishranom postigla je zavidnu kondiciju svog stada, čije su se ovce ove godine ojagnjile drugi put, što je do sada bilo vrlo retko. Znajući kvalitet ovčijeg mesa domaće rase, Snežanini kupci su najčešće vlasnici pečenjara i individualni kupci koji uzimaju grlo-dva za slavlja i veselja.

"Ko god čuje koja je rasa, on kupi! Baš iz tog razloga - kvaliteta mesa. Ovo je ovca koja ima taj dobar loj, a ne salo. Iako najviše kupuju kafedžije, više ni njima ne mogu da dajem ispod cene, jer meni se ne isplati. Oni su glavnom kupci i biraju do 35 kg jagnjiće."

Domaća rasa ovaca ukrštena sa sjeničkom

Proširiti stado ili ne?!

Loša cena ubija volju za uzgojem ovaca malim i srednjim proizvođačima, bilo oni ozbiljni uzgajivači ili oni iz hobija. Snežana Lucić iz Orašca za dalje razmišlja; hoće li proširiti stado ili ne.

Romanovska ovca - čista računica

"Bilo nam je u planu da pravimo veći objekat i proširimo stado, ali s obzirom da se ovako cena smanjila, razmišljamo - to ću ja morati da odlučim. Mnogo je lako gajiti ovce i ja to radim iz ljubavi, ali ne mogu više da radim iz ljubavi, ako sam stalno u gubitku. Umatičene ili ne, bez tržišta se ne isplati da ih gajimo," zaključuje Snežana.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj ovaca Domaće sorte Umatičene ovce Jagnjadi Snežana Lucić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u