Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukradena stoka
  • 01.02.2020. 18:00
  • Velika Britanija

Ukradenu stoku kolju u polju - meso završi na ilegalnom tržištu

U Velikoj Britaniji prošle je godine ukradeno stoke u vrednosti tri miliona funti. Lopovi stoku kolju odmah u polju, u nehigijenskim uslovima, a meso završava na ilegalnom tržištu.

Foto: Pixabay/afnewsagency
  • 123
  • 27
  • 0

U Velikoj Britaniji kradljivci su prošle godine ukrali stoku u vrednosti tri miliona funti (oko 419 miliona dinara). Neke od životinja su nakon krađe odmah zaklane na polju, a smatra se da je to meso potom završilo na ilegalnom tržištu.

U toj su zemlji zabeležene krađe ovaca velikih razmera, čak 50 do 100 životinja u jednoj krađi. Obzirom na takve brojke, ovakav se tip krađe smatra organizovanim kriminalom u kojem ispaštaju i stočari i životinje, ali i potrošači.

Taktika kriminalaca

Lopovi su postali veštiji i organizovaniji u poslednjih 10 godina, a prijave za krađu stoke od 2017. godine narasle su za 19,4%. Ovakav tip krađe predstavlja jedan od najskupljih zločina u sektoru poljoprivrede, zajedno s krađama poljoprivrednih vozila i mašina.

Brojne krađe, a policija u problemu: našli ovce, ali ko je vlasnik?

"Kradljivci stoke su sve veštiji i organizovaniji, kradu stoku na način da je brzo utovaraju u prikolice i kamione kasno u noći," rekla je za fginsight stručnjak za ruralna pitanja, Rebeka Davison (Rebecca Davison).

Taktika kriminalaca se promenila u poslednjih 10 godina. U prošlim krađama retko je bilo ukradeno više od desetak ovaca u jednoj krađi.

Ilegalna klanja

Davison ističe da je alarmantan podatak o načinu klanja ukradene stoke jer se time narušavaju standardi o dobrobiti životinja, ali i to što to meso završi na ilegalnom tržištu.

Meso koje je izloženo nehigijenskim uslovima ili je od životinja koje su bile medicinski lečene, predstavljaju ozbiljnu pretnju ljudskom zdravlju. Kako bi se izbegla kupovina ukradenog mesa potrošače savetuju da kupuju meso iz sigurnih izvora.


Tagovi

Krađa Ilegalno tržište Velika Britanija Krađa stoke Meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.