Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinje
  • 28.04.2022. 10:30
  • Pirotski okrug, Sela Pirota

Ukinuta zabrana uzgoja svinja u Pirotu - prasići 400 dinara za kilogram?

Klaničari sa područja Nišavskog regiona po višim su cenama otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma za 380 din/kg. U ostalim krajevima Srbije ona je bila 400 dinara.

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 232
  • 59
  • 0

Posle više od dve godine, ukinuta je zabrana čuvanja domaćih svinja u selima na kružnom putu kod Pirota. Zabrana je bila doneta zbog slučajeva afričke kuge kod divljih svinja u lovištima blizu tih sela, podseća RTS.

Odgajivači svinja kažu da su dosta izgubili za ove dve godine. Neki su se snalazili, tako što su zakupljivali obore u drugim selima i tamo čuvali, kako im ne bi propala hrana.

Afrička kuga svinja ponovo u Pirotu - zaraženo selo Orlja

"Kružni put je imao dosta prasilja, tako da je taj vid svinjarstva bio dosta razvijen ili da kažemo da je bio u nekoj uzlaznoj putanji. To je prekinuto, sad dok se to obnovi trebaće ponovo godinu do dve sigurno", smatra Nebojša Kostić iz sela Krupac za Javni servis.

Odgajivači svinja smatraju da će cenu svinjskog mesa diktirati više cene goriva, semena, đubriva, te stoga do jeseni najavljuju novo poskupljenje.

Već sada visoka cena

Klaničari sa područja Nišavskog regiona po višim su cenama otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma. Za otkupljenu prasad plaćali su 380 din/kg, a za svinje 130 din/kg.

Cena za prasad, prema izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) u drugim krajevima Srbije dostigla je prošle nedelje 400 dinara za kilogram.


Tagovi

Cena svinja Nebojša Kostić STIPS Cena prasadi Afrička kuga svinja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]