Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 09.07.2020. 15:00

Uhićeno oko 50 farmera - prosvjedovali zbog smanjenja proteina u hranidbi krava

U Holandiji poljoprivrednici već mjesecima prosvjeduju zbog nove odluke da od septembra moraju smanjiti proteine u hrani za stoku kako bi se smanjila emisija azota. To im ne ide u prilog jer bi tada krave davale manje mlijeka, a smeta im što ministrica prednost daje građevini.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 172
  • 12
  • 0

Holandska policija uhitila je oko 50 poljoprivrednika koji su traktorima blokirali promet u znak prosvjeda protiv novih pravila o zagađenju okoliša za koja tvrde da im ugrožavaju sredstva za život. Oni su blokirali ulaz u tvrtku Atter koja se bavi zbrinjavanjem otpada, a nalazi se u gradu Wijster na sjeveru zemlje. Tamošnji mediji navode da pritvorenike čeka kazna od 390 evra zbog blokiranja ceste.

Poljoprivrednici prosvjeduju mjesecima

Ovo nije prvi takav prosvjed. Poljoprivrednici diljem Holandije već ih mjesecima organiziraju protiv propisa za koje kažu da će uništiti njihov poslovni model i ugroziti dobrobit njihovog stočarstva. Pojedinim su uzrokovali velike prometne gužve polako vozeći traktore gradskim prometnicama.

Protest holandskih poljoprivrednika: Kolaps na ulicama, angažovana i vojska

Vlasti u tri sjeverne provincije: Drenthe, Groningen i Friesland čak su zabranile prosvjede koji uključuju poljoprivredne strojeve i traktore nakon što su farmeri blokirali distribucijski centar jednog supermarketa.

Posljednja pobuna održana je zbog vladinih planova za ograničavanje količine proteina u hrani za krave.  Takvom se odlukom želi smanjiti emisija azotnih oksida.

Građevina ispred poljoprivrede?

O čemu je riječ?

Holandija mora smanjiti emisiju oksida tog elementa jer je prošle godine utvrđeno da krši pravila Evropske unije o zagađivanju reaktivnim azotom. Od tada su uveli određene mjere kako bi ga smanjili, a jedna od njih je ograničenje brzine vozila na 100 km/h. No, to nije dovoljno. Zato su u planu i druge, koje se ne tiču samo poljoprivrede nego i građevine.

Naime, prilikom procjena dozvola za građevinske projekte utvrđeno je veće oslobađanje azota, a koje nije u skladu s propisima EU. Rezultat toga je obustavljanje tisuća građevinskih projekata što je povećalo rizik da vlada neće osigurati godišnju izgradnju 75.000 novih domova, a upitna je i izgradnja cesta. 

Ono što najviše smeta farmere je to što njihova ministrica poljoprivrede, Carola Schouten mjerom smanjenja proteina u hrani za stoku želi smanjiti emisiju azota jer je, kako ona kaže, dužna omogućiti realizaciju projekata izgradnje kuća i cesta, piše nltimes.

Dakle, ili građevina ili poljoprivreda? Jedno od njih mora smanjiti onečišćenje azotom. Ministrica je odlučila prednost dati građevini, što je razbijesnilo farmere koji će se od septembra morati pridržavati nove odluke o smanjenju proteina u hrani za stoku.

Tko će kontrolisati stočare?

Stručnjaci smatraju da je manja brzina vožnje najbrži način koji vlada može poduzeti kao mjeru protiv viška azota, ali da to neće imati tako velik utjecaj kao što bi to bila smanjenja količina amonijaka kojeg proizvode krave.

Jeftinija hranidba stoke: Tri do četiri vrste trava i jedna djetelina, idealna TDS kombinacija

Također misle da će utjecaj na smanjenje ovog elementa biti tri puta veći ako stočari budu surađivali i smanjili količinu proteina u hrani za životinje kojega dodaju u krmiva kako bi osigurali maksimalnu proizvodnju mlijeka. Istovremeno, ograničenje bjelančevina u hrani stvara i dodatan problem praćenja pa se postavlja pitanje tko će provjeravati je li udio u hrani uopće smanjen?

U toj su zemlji farme jedan od glavnih izvora viška azota, zajedno s građevinskom i transportnom industrijom, a poljoprivrednici smatraju da ih se nepravedno izdvaja.


Tagovi

Prosvjedi Holandija Onečišćenje Azot Stočna hrana Proteini


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]