Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 09.07.2020. 15:00

Uhapšeno oko 50 farmera - protestovali zbog smanjenja proteina u ishrani krava

U Holandiji poljoprivrednici već mesecima protestuju zbog nove odluke da od septembra moraju da smanje proteine u hrani za stoku kako bi se smanjila emisija azota. To im ne ide u prilog jer bi tada krave davale manje mleka, a smeta im što ministarka prednost daje građevini.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 182
  • 14
  • 0

Holandska policija uhapsila je oko 50 poljoprivrednika koji su traktorima blokirali saobraćaj u znak protesta protiv novih pravila o zagađenju okoline za koja tvrde da im ugrožavaju sredstva za život. Oni su blokirali ulaz u kompaniju Ater koja se bavi zbrinjavanjem otpada, a nalazi se u gradu Wijster na severu zemlje. Tamošnji mediji navode da pritvorenike čeka kazna od 390 evra zbog blokiranja puta.

Poljoprivrednici protestuju mesecima

Ovo nije prvi takav protest. Poljoprivrednici širom Holandije već mesecima ih organizuju protiv propisa za koje kažu da će uništiti njihov poslovni model i ugroziti dobrobit njihovog stočarstva. Pojedini su uzrokovali velike saobraćajne gužve polako vozeći traktore gradskim saobraćajnicama.

Protest holandskih poljoprivrednika: Kolaps na ulicama, angažovana i vojska

Vlasti u tri severne provincije: Drent, Groningen i Frisland čak su zabranile proteste koji uključuju poljoprivredne mašine i traktore nakon što su farmeri blokirali distributivni centar jednog supermarketa.

Poslednja pobuna održana je zbog vladinih planova za ograničavanje količine proteina u hrani za krave. Takvom odlukom nastoji se smanjiti emisija azotnih oksida.

Građevina ispred poljoprivrede?

O čemu je reč?

Holandija mora da smanji emisiju oksida tog elementa jer je prošle godine utvrđeno da krši pravila Evropske unije o zagađivanju reaktivnim azotom. Od tada su uveli određene mere kako bi ga smanjili, a jedna od njih je ograničenje brzine vozila na 100 km/h. Ipak, to nije dovoljno. Zato su u planu i druge, koje se ne tiču samo poljoprivrede nego i građevine.

Naime, prilikom procena dozvola za građevinske projekte utvrđeno je veće oslobađanje azota, a koje nije u skladu sa propisima EU. Rezultat toga je obustavljanje hiljada građevinskih projekata što je povećalo rizik da vlada neće osigurati godišnju izgradnju 75.000 novih domova, a upitna je i izgradnja puteva. 

Ono što najviše smeta farmerima je to što njihova ministarka poljoprivrede, Karola Šouten merom smanjenja proteina u hrani za stoku želi da smanji emisiju azota jer je, kako ona kaže, dužna da omogući realizaciju projekata izgradnje kuća i puteva, piše nltimes.

Dakle, ili građevina ili poljoprivreda? Jedno od njih mora da smanji onečišćenje azotom. Ministarka je odlučila prednost dati građevini, što je razbesnelo farmere koji će od septembra morati da se pridržavaju nove odluke o smanjenju proteina u hrani za stoku.

Ko će kontrolisati stočare?

Stručnjaci smatraju da je manja brzina vožnje najbrži način koji vlada može da preduzme kao meru protiv viška azota, ali da to neće imati tako velik uticaj kao što bi to bila smanjenja količina amonijaka koji proizvode krave.

Jeftinija ishrana stoke: Tri do četiri vrste trava i jedna detelina, idealna TDS kombinacija

Takođe misle da će uticaj na smanjenje ovog elementa biti tri puta veći ako stočari budu sarađivali i smanjili količinu proteina u hrani za životinje koje dodaju u krmiva kako bi osigurali maksimalnu proizvodnju mleka. Istovremeno, ograničenje belančevina u hrani stvara i dodatan problem praćenja pa se postavlja pitanje ko će proveravati da li je udeo u hrani uopšte smanjen?

U toj zemlji farme su jedan od glavnih izvora viška azota, zajedno sa građevinskom i transportnom industrijom, a poljoprivrednici smatraju da se oni nepravedno izdvajaju.


Tagovi

Protesti Holandija Onečišćenje Azot Stočna hrana Proteini


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.