Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 02.05.2021. 18:00

Učinkovito stočarstvo: Satelitske snimke dat će informacije o kvaliteti pašnjaka

U SAD-u se provodi istraživanje kako pomoću satelitskih snimaka doći do informacija o kvaliteti pašnjaka te ih primijeniti u rotacijskoj ispaši.

Foto: Depositphotos/oliscia
  • 73
  • 121
  • 0

Satelitska tehnologija sve se više primjenjuje u poljoprivredi. Posljednja vijest koja to potvrđuje je pilot program američke mljekarske zadruge Organic Valley koja njima planira snimati pašnjake, navodi cision

Ova tehnologija bi trebala dati podatke o stanju pašnjaka, odnosno rastu krmnog bilja, a kako bi proizvođači maksimizirali intenzivne pašne programe. Članovi ove zadruge upravljaju s preko 80.000 hektara travnih površina, a u pilot projektu sudjeluju 22 mljekare. 

Naime, ekološke mljekare u SAD-u stoci moraju osigurati najmanje 30 posto ukupnog unosa suhe tvari. Stoga su u ovom udruženju shvatili kako velik potencijal u prikupljanju i interpretiranju različitih vrsta podataka o usjevima i stanju tla leži upravo u satelitskim snimkama. 

Pokazat će i količinu tonaže na paši

Na temelju njih se mjeri klorofil prisutan u biljkama što ukazuje na njihovu razinu rasta. Poljoprivrednici jednom tjedno dobivaju detaljnu kartu svoga pašnjaka s objašnjenjem tih informacija. Nakon toga sami mjere biomasu prisutnu na njima što će činiti tijekom cijele sezone ispaše. Zadatak tima je procijeniti i provjeriti točnost, odnosno podudaranje podataka. 

Wade Miller, direktor poljoprivrednih resursa u Organic Valleyu vrlo je optimističan po pitanju informacija koje će pružiti ovaj sustav, no, kako kaže, da bi bili sigurni, važno je fizički izmjeriti stanje biomase. Ističe kako će sustav moći pokazati čak i količinu tonaže na svakoj čestici. Očekuje kako će se upobrebom ove tehnologije za 20 posto povećati iskoristivost tog resursa. 

Podaci će prikazati na kojem je dijelu pašnjaka hrana optimalne kvalitete i količine. "Farmeri će pogledati grafikone i slike te pokušati vremenski odrediti rotaciju pašnjaka ili odvesti krave na za njih najbolji dio", kaže Miller. 

Učinkovito korištenje hrane

SAD intenzivno ulaže u upravljanje ovom vrstom površina radi skladištenja ugljika u tlu s ciljem smanjenja emisije tog elementa do 2050. godine. Kao jedna od dobrobiti je i smanjenje erozije tla čime se čuva kvaliteta vode. 

Pravilno upravljanje zemljištem poljoprivrednicima pomaže u učinkovitom korištenju hrane za životinje. Naime, mnogi prilikom ispaše stoke zanemaruju kvalitetu pašnjaka. Oni ponekad zahtijevaju vrijeme u kojem se neće koristiti kako bi se trava oporavila, a to omugućuje rotacijska ispaša. Njome se tijekom određenog broja dana stoka premješta na različite dijelove.

Dakle, oni veliki dijele se na manje jedinice odnosno pregone pomoću trajne ili privremene ograde. To omogućuje učinkovito upravljanje i kontrolu hranidbe stoke.

Što satelitske tehnologije donose budućnosti poljoprivrede i žiteljima ruralnih prostora?

Stoga će inovativni model korištenja satelitskih snimaka uštedjeti vrijeme poljoprivrednika u obilasku zemjišta kako bi se mogli posvetiti drugim poslovima na farmi. Pokretači ovog projekta ističu kako ta vrsta istraživanja zahtijeva opetovano ispitivanja tla, no ulažu puno nade jer u budućnosti u ovoj tehnologiji vide mnoge koristi. Plan je da ona bude dostupna svim farmerima zadruge Organic Valley već iduće godine. 


Tagovi

Pametna poljoprivreda Satelitska tehnologija Satelitske snimke Snimanje pašnjaka Učinkovitost Rotacija pašnjaka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.