Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 19.01.2022. 18:00

U Kini raste broj svinja, ali ne i cena - u Poljskoj 30 odsto manje svinjara

Kineski oporavak od afričke svinjske kuge ima veliki uticaj na evropsko svinjarstvo koje je tom bolešću i dalje pogođeno.

Foto: Depositphotos/hquality
  • 152
  • 33
  • 0

Broj svinja raste, a cena im pada - tako bi se ukratko mogla opisati trenutna situacija u Kini koja podržava velike farme dok mali uzgajivači propadaju. Iako u padu, uvoz im je i dalje visok, analizira Olaf Zinke za Agrarheute

Ističe da je kineska proizvodnja svinjskog mesa porasla za gotovo 30 odsto u 2021. pa je dosegla oko 53 miliona tona. Prema kineskom zavodu za statistiku, taj je broj tek nešto niži od onoga pre izbijanja afričke svinjske kuge (ASK), u avgustu 2018., a sve zahvaljujući državnim subvencijama i podršci velikim farmama. Prisetimo se samo izgradnje objekata sa po 12 spratova u koje su smeštene ove životinje. 

Potražnja i dalje slaba

Oporavak je usledio i pre nego su se svetski analitičari nadali. Ali, potražnja ne prati ponudu, ona je i dalje relativno slaba, komentariše Zinke, potkrepivši to podatkom da su cene 65 odsto niže nego u istom razdoblju pre godinu dana. Zanimljivo je da one ne rastu bez obzira na tamošnje predstojeće praznike. Prvog februara se obeležava Kineska nova godina kada je potražnja za svinjetinom vrlo velika, što inače prati i rast cena. Ali, ne i 2022. Dakle, desetak dana pre praznika, cena za kilogram je 13.500 juana, odnosno 1,78 evra dok je prošle godine u isto vreme koštala 30.000 juana (4,16 evra). 

Analitičari tvrde da je potrebno vreme da bi se tržište iznivelisalo, ali da će proizvodnja zasigurno i dalje rasti.

U Poljskoj se gasi proizvodnja? 

Veća ponuda domaće svinjetine će, naravno, uticati na potražnju za tim mesom iz uvoza, odnosno njegovo smanjenje. Kina je od 1. januara već povećala uvozne carine s osam na 12 odsto na većinu proizvoda od ove vrste mesa. Ovakva odluka ima posebno negativan učinak na zemlje poput Nemačke koja je najveći proizvođač svinjskog mesa u Evropskoj uniji, ali i Poljske koja drži 7,4 odsto od ukupne EU proizvodnje. Upravo je taj deo Evrope pogodio ASK i nažalost, sve više napreduje. 

Zbog svega ovoga dolazi do propadanja farmi u Poljskoj. Prema pisanju portala farmer, poljsko udruženje uzgajivača svinja (Polpig) izvestilo je o tome da je svinjarstvom u 2021. prestalo da se bavi čak 31.500 stočara što je više od 30 odsto svih registrovanih uzgajivača tih životinja. U većini slučajeva reč je o onim najmanjima, koji drže tek nekoliko svinja dok je pad kod većih ipak ograničen. 

U toj je zemlji prošle godine čak 124 farme bilo zahvaćeno virusom ASK. 


Tagovi

Uzgoj svinja Rast proizvodnje Pad cena Kina Poljska Svinjsko meso


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.