Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 21.08.2021. 18:00

U Francuskoj razmatraju vakcinisanje živine protiv ptičjeg gripa

Ove zime i proleća u zemlji je registrovano čak 475 slučajeva zaraze i to najviše na krajnjem jugozapadu zemlju na farmama gusaka i pataka.

Foto: Vedran Stapić
  • 67
  • 99
  • 0

U Francuskoj se razmatra preventivno vakcinisanje živine protiv ptičjeg gripa (HPAI), najavljuju iz tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede.  

Naime, ove zime i proleća u zemlji je registrovano čak 475 slučajeva zaraze i to ponajviše na farmama gusaka i pataka, na krajnjem jugozapadu zemlje. Slično stanje bilo je u razdoblju od 2015. do 2017. godine koje je nanelo živinarskoj industriji štetu od stotine miliona evra, navodi poultryworld

Ministar poljoprivrede i hrane Žulijen Denormandi želeći da spreči da se takvi gubici ponove, kada je otkriven prvi slučaj infekcije u novembru 2020., uveo je drastične mere. Po prvi put nisu eutanizirane samo životinje u zaraženim prostorima, već i sve one u obližnjim farmama. Sveukupno je, prema podacima Ministarstva stradalo oko 1,3 miliona ptica. 

Uzgajivačima, kao i kompanijama koje su trebalo da učestvuju u lancu prerade, Denormandi je obećao da nadoknadi štetu novcem iz državne blagajne. Do sada je isplaćeno 89,5 miliona evra, a krajnji iznos znaće se kada se saberu svi gubici. 

Bolje sprečiti nego lečiti

Sada se ministarstvo odlučilo na viši nivo sprečavanje "skupih" gubitaka. Ministar je nedavno na sastanak pozvao predstavnike svih organizacija u živinarskoj industriji na kojem se raspravljalo o novim pristupima. Izrađen je plan koji se sastoji od šest prioriteta. 

Pre svega, pojasnio je Denormandi, važno je da znaju koliko je ukupno živine na svim gazdinstvima u zemlji, a posebno u najugroženijim regijama. Dalje, potrebno je uspostaviti sisteme za analizu rizika pojave gripa. Takođe, uzgajivači moraju dodatno da poboljšaju svoje upravljanje kao i prakse biološke sigurnosti. 

Na kraju, istakao je, a moglo bi se reći i ono najvažnije, plan uključuje preventivno vakcinisanje živine do 2022. godine. 

"Predvideti, sprečiti i prilagoditi se naš je moto koji će nam pomoći da bolje štitimo celu industriju od ove bolesti“, zaključio je.


Tagovi

Ptičji grip Vakcinisanje Francuska Ministarstvo poljoprivrede Žilijen Denormandi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.