Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 17.01.2021. 07:30

Trendovi u proizvodnji i primeni robota za mužu - šta očekivati u budućnosti?  

Povećanje kapaciteta muže, smanje troškova radne snage, jednostavnije održavanja sistema, povećanje profita i na kraju dobrobiti životinja neke su od glavnih smernica razvoja robota budućnosti.

Foto: Facebook/DeLaval
  • 179
  • 35
  • 0

Ako je suditi po nedavnom izveštaju "Fortune Business Insights"-a, tržište robotizovanih sistema za mužu na farmama naprednih poljoprivrednih zemalja i ove godine će rasti, tako da će se u narednih pet godina praktično udvostručiti. Procene njihovih analitičara pokazuju kako će se tržište robota za mužu sa 1,25 milijardi američkih dolara u 2019. godine do kraja 2027. povećati na 2,94 milijarde, prenosi Dairy Global

Sa 44 odsto udela na globalnom tržištu, najprodavaniji su modeli muzilica u 2019. bili oni s više muznih boksova. Regionalno gledano, Evropa je bila vodeće tržište zbog sve veće potražnje za mlekom i mlečnim proizvodima, snažnog ukupnog ulaganja u poljoprivrednu tehnologiju i visokih troškova rada na farmi, navodi Treena Hein i dodaje kako se značajan rast u primeni robotizovanih mlekara može očekivati u Severnoj Americi i azijsko-pacifičkoj regiji, posebno SAD-u i Kini zbog rasta prosečne veličine stada i usvajanja tehnološke nadogradnje.

Ovakvi trendovi ne čude, jer ove pouzdane mašine unapređuju ne samo mužu kao takvu, već i dobrobit životinja, ali i ukupno poslovanje farme, olakšavajući tako život farmera, koji se istovremeno može posvetiti drugim zadacima. 

DeLaval VMS V300 (foto: Facebook DeLaval)

Povećanje kapaciteta muže

I proizvođači ovih uređaja prate potrebe tržišta pa je u fokusu njihov razvoj poslednjih godina upravo povećanje kapaciteta robota odnosno sposobnosti muže većih stada 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici. Na to se svakako nadopunjuju i trendovi povećanja stepena daljinskog upravljanja, kako za poljoprivrednike, tako i za tehničke timove u agencijama. 

Tako na primer, muzni sistem DeLaval VMS V300, koji je na tržište izbačen 2018. godine, s "DeLaval InControl", pruža korisnicima više opcija u daljinskom upravljanju sistemom i tako skraćuje vreme koje timu može biti potrebno za rešavanje bilo kakvih problema, objašnjava Džejson Frenč, VMS Solution menadžer u DeLavalu. Dodaje kako ovaj model ima izuzetno visok nivo preciznosti povezivanja i ne zahteva "podučavanja" položaja vimena prilikom pokretanja odnosno uvođenja novih krava. Brže pričvršćivanje u odnosu na dosadašnje modele unapredili su i u novom Robomaksovom sistemu. Ovaj trend je na tragu smanjena potreba radne snage. 

Robomax omogućava i uštedu energije zahvaljujući električnim pogonima robotske ruke. Uz to, mnogo tiši rad tokom muže poveća će životinji osećaj udobnosti, objašnjava koordinator poslovnih odnosa Milkomax-a Kristijan Ruso i dodaje kako su se u ovoj kompaniji poslednjih nekoliko godina u razvoju sistema usredsredili na smanjivanje troškove održavanja, što su i postigli, kaže, kombinacijom jednostavnijeg dizajna i veće pouzdanosti. 

Smanjenje stresa životinja

Kad je udobnost krava u pitanju, zanimljivo je rešenje dizajnirao BouMatic čiji je sistem Gemini jedini na tržištu koji obavlja mužu sa njene stražnje strane.

"Ovaj patentirani dizajn omogućava kravi da ne vidi ruku robota, čime se smanjuje njihova teskoba u muznom boksu", objašnjava Aron Ougton, upravnik proizvoda za životinjsku sredinu i hlađenje BouMatic-a. 

Inženjeri i ovog proizvođača su se fokusirali na uštedu troškova, dizajnirajući svoje sisteme tako da se mogu u potpunosti nadograditi, što omogućuje poljoprivrednicima dodavanje novih funkcija umesto zamene celog sistema. 

Na dobrobit životinja sa naglaskom na zdravlje krava, a posledično i udobnost kao i veći kvalitet i povećani protok mleka, cilja i DeLavalov sistem PureFlow za pripremu vimena pre muže toplom vodom i vazduhom, tako i završnim tretiranjem preciznim sprejom nakon muže. 

U modelu Astronaut A5 kamera prati kretanje krave (Foto: Lely)

Lelyjevo rešenje I-flow olakšava ulazak i izlazak životinja u muzne boksove u kojima se one osećaju udobnije.

"Prostrani boks daje prostor za kretanje tokom muže koje prati kamera i upravlja robotskom rukom", objašnjava Belana Puc, marketing menadžer Lely-a. U njihovom modelu, Astronautu A5, muzna je ruka još brža i preciznija u praćenju svakog pokreta jednom kada se postavi na mesto, što doprinosi smanjenju napetosti životinja. 

Krave same ulaze u robot za mužu - mleka je više i boljeg kvaliteta

I u dizajnima te vrste muzilica budućnosti može se očekivati nastavak unapređivanja udobnosti i dobrobiti krava, kako u stajama sa držanjem na vezu tako i u onima sa slobodnim držanjem. Rad opreme postaće još tiši, a čistoća muzne stanice i štala će se povećati, najavljuju proizvođači. 

Profitabilnost stada

Razvoj robota za mužu fokusiraće se i na profit poljoprivrednika, uz kontinuirana poboljšanja dizajna kako bi se smanjili troškovi održavanja, kao i operativni. Energetski efikasnije tehnologije, kaže Kristijan Ruso, omogući će niže troškove rada budući da su ugrađene u buduće generacije ovih mašina.

Dalje, može se očekivati da buduće robotske muzilice pruže više informacija i prilagođavanje, uz veću podršku poljoprivrednicima da podatke koriste za poboljšanje zdravlja i profitabilnosti stada. Lely, na primer, planira da poboljša i prošire merenja koja će dati dragocene podatke, ali je stvorio i posebno odeljenje nazvano Podrška upravljanju farmama (Farm Management Support) koji će pomagati kupcima u uvođenju željenih promena i postizanju daljeg napretka. 

Robomax štedi energiju i smanjuje troškove održavanja (Foto: Facebook Milkomax)

Kako raste postotak mlečnih farmi koje primenjuju robote tako raste i edukacija njihovih zaposlenih, pa se proizvođači shodno tome usmeravaju na pomaganje kupcima u pružanju obuke kao i znanja iz vlastitog iskustva kroz savetodavne usluge. Tako je DeLaval već počeo da uvodi svoje zaposlene u kompanije koje servisiraju ovu vrstu farmi, kao što su kompanije za hranu za životinje, serviseri i veterinari.

"Na farmi se prikuplja velika količina podataka, a mi moramo pokazati kako ih vlasnici mogu primeniti u svoju korist", kažu iz DeLavala i najavljuju nastavak inovacija u tehnologiji upravljanja stadom jer je primećen kontinuirani trend robotizacije na porodičnim farmama, kao i izgradnje novih takvih staja na velikim farmama koje nadopunjuju njihov trenutni rad.  

"Znamo da je to ključno za naše klijente kako bi bili uspešni u ispunjavanju svojih ciljeva na farmi. Ova tehnologija dragocena je za farme i sa 70 ili 7.000 krava", zaključuju.


Tagovi

Muža Mlečne farme Držanje krava Štale


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

469


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 428

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete