Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 28.03.2021. 07:30

Toplinski stres kod steonih krava slabi njihove buduće generacije

Istražene su performanse i profitabilnost dvije buduće generacije krava koje su se telile pod toplinskim stresom. Rezultati pokazuju da hipertermija u kasnoj gestaciji utječe na potomke i laktaciju.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 64
  • 37
  • 0

Toplinski stres značajno djeluje na muzne krave tako što negativno utječe na proizvodnju mlijeka, reproduktivnu sposobnost, a može dovesti i do bolesti te skraćenog životnog vijeka. U Sjedinjenim Američkim Državama ova pojava predstavlja godišnji gubitak od oko 1,5 milijardi američkih dolara.

Međutim, prema nedavno provedenoj studiji koju prenosi dairy global, djelovanje toplinskog stresa trajno i negativno utječe na potomstvo, odnosno sljedeće dvije generacije.

Prethodno istraživanje otkrilo je da junice koje su se otelile pod ovim negativnim utjecajem, u prosjeku daju pet kilograma mlijeka manje na dan u prvoj laktaciji, u usporedbi s onima koje su imale mogućnost hlađenja tijekom najtoplijih dana u godini.

Prema Jimeni Laporti, višoj autorici s Odjela za znanost o životinjama na Sveučilištu Florida u Gainesvilleu, to pojašnjava trajni učinak fetalnog razvoja na genetsku ekspresiju u odrasloj dobi.

Istraživači su proučavali produktivnost i reproduktivne performanse druge generacije, a imali su dva cilja. Prvi se odnosi na učinke mliječnosti, reproduktivnost i stope preživljavanja budućih generacija, a koji nastaju nakon izloženosti krave toplinskom stresu tijekom kasne gestacije. Drugi se pak odnosi na procjenu ekonomskih gubitaka povezanih s tim ishodima diljem SAD-a.

Gubitak od 595 milijuna dolara

U razdoblju od 10 godina promatrane su krave pasmine Holestein, na farmama na Floridi, američkoj državi s najvećim brojem ekstremno vrućih dana. Prikupljene su informacije o životnom vijeku, produktivnosti i reproduktivnim performansama dvije uzastopne generacije ovih životinja izloženih visokim temperaturama tijekom bređosti i teladi oteljenih u takvim uvjetima. Isto se promatralo i kod onih kojima je omogućeno aktivno hlađenje tijekom takvog razdoblja.

Za vrijeme ispitivanja uočeno je da je telad od majki pod hipertermijom pokazala negativne učinke na stope preživljavanja od rođenja do prvog teljenja, duljinu produktivnog vijeka te učinak mlijeka, uključujući njegove proizvedene količine i sadržaj hranjivih sastojaka kroz prve tri laktacije. Kada se sve zbroji, istraživači su došli do značajnih godišnjih troškova, a na temelju prosječne cijene mlijeka u SAD-u od 2010. do 2015., gubitak u zemlji se procjenjuje na oko 595 milijuna američkih dolara godišnje.

Laporta je primijetila i to da krave u laktaciji imaju tendenciju smanjenja topline, vjerojatno zato što su kod njih učinci pregrijavanja izravniji nego kod onih koje ne doje.  

Uzimajući u obzir skrivene troškove koji se prenose na buduće generacije i vjerojatnost povećanog toplinskog stresa zbog klimatskih promjena, Laporta i njezine kolege smatraju da su tehnike hlađenja poput upotrebe ventilatora i sustava za rashlađivanje od presudnog značaja.


Tagovi

Toplinski stres Krave Mlijeko Hlađenje Ekstremna toplina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.