Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad na goveda
  • 31.07.2022. 18:00

Švajcarska daje zeleno svetlo za odstrel dva vuka, vođe čopora

Morali su delovati nakon što je vučji čopor napao kravu i naneo joj teške povrede zbog čega su je morali eutanazirati.

Foto: Depositphotos/waitandshoot
  • 233
  • 73
  • 0

Vukovi koji napadaju goveda našli su se na udaru švajcarskog kantona Grisons koji je dao zeleno svetlo za odstrel dva mlada vuka.

Reuters izveštava da su njihovi čopori, pored ovaca i koza koje su im tradicionalni plen, počeli da napadaju krave na ispaši.

Trn u oku poljoprivrednika

Vlast kantona je saopštila da su morali delovati nakon što je vučji čopor napao kravu i naneo joj teške povrede zbog čega su je morali eutanazirati. To se desilo samo nekoliko dana posle prethodnog napada na tom području.

Ovakva odluka je u žižu interesovanja stavila nacionalnu debatu o tome kako se nositi s više od 100 vukova u Švajcarskoj, a njihov zaštićeni status je trn u oku stočarima koji žele da zaštite svoja stada.

I krupna stoka je na meti (Foto: Depositphotos/sorokopud)

Odstreliti vođu čopora

Federalne vlasti su morale da odobre ovakvu odluku, a tamošnji zakon propisuje da se to može sprovesti tek nakon napada na određeni broj stoke i nakon što vođa čopora dobije potomstvo, što se i primenjuje u ovom slučaju.

Švajcarci su 2020. godine na referendumu odlučili da ne ublažavaju mere za odstrel vukova. Tada su uočene razlike u stavovima birača iz gradskih sredina koji žele da zaštite divlje životinje i onih iz seoskih koji se moraju nositi s tim problemom.


Tagovi

Vukovi Napad vukova Odstrel Krave Napadnute krave Švajcarska Vođa čopora


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.