Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sanski Most
  • 24.08.2022. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Suša i poskupljenja umanjili proizvodnju mlijeka

Stalna poskupljenja goriva, đubriva i repromaterijala, kao i suša prepolovili su proizvodnju stočne hrane

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 163
  • 39
  • 0

Suša i poskupljenje proizvodnje uvjetovali su smanjenje obima proizvodnje mlijeka na području Sanski Most. Kako je istaknuto na prošlosedmičnoj skupštini Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika ove općine, farmeri se sve češće odlučuju na smanjenje broja grla ili zatvaranje svojih farmi. 

Proizvođači su pozvali državnu vlast da pronađu način kako da pomognu poljoprivrednicima da prevaziđu trenutne poteškoće.

Prepolovljena proizvodnja stočne hrane

Stalna poskupljenja goriva, đubriva i repromaterijala, kao i suša prepolovili su proizvodnju stočne hrane, pa se farmeri suočavaju s ogromnim poteškoćama. Neki već zatvaraju svoje firme, drugi smanjuju broj stoke, navodi RTV Sana

Jedan od većih poljoprivrednih proizvođača s ovog područja, Enes Tatarević, kaže kako su problemi u agraru višestruki, "otkupna cijena mlijeka tek neznatno povećana" i nikako ne može kompenzirati ostala poskupljenja u proizvodnji. Suša je uništila usjeve kukuruza, pa ovdašnji proizvođači očekuju da će prinosi biti prepolovljeni, a farmeri su prinuđeni da krenu sa silažom prije vremena.

Poseban problem su divlje svinje koje svake godine "dokrajče ono što nije suša", pa se već bilježe brojni upadi čopora na poljoprivredne parcele. 

Smanjen otkup mlijeka

Prema riječima Muhameda Kamerića, vlasnika mljekare "Milksan" iz Sanskog Mosta, otkup sirovog mlijeka umanjen je za oko 20 posto, zbog čega su bili primorani na redukciju dijela svojih proizvoda.

"To se prije svega odnosi na pakovano mlijeko, čije smo količine umanjili jer nismo željeli da trpe naši drugi proizvodi. Kako će se situacija odvijati u narednom periodu nezahvalno je prognozirati", rekao je Kamerić. 

Inače, Sanski Most je s oko 7 miliona litara mlijeka na godišnjem nivou drugi proizvođač na području Unsko-sanskog kantona, odmah poslije Cazina.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Farmeri Suša Stočna hrana Otkup mlijeka Enes Tatarević Muhameda Kamerića


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.