Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vukova
  • 12.11.2022. 07:30

Stres kod ovaca nakon napada vuka ima velike posljedice

Posljedice napada su dugoročne. Janjad su lakša, a veliki broj gravidnih ženki doživi pobačaj

Foto: Depositphotos/scalatore959
  • 117
  • 28
  • 0

Prisustvo vukova je sve veći problem u Holandiji. Skoro da ne prođe sedmica, a da se ne sazna za napad na životinje. Njihova brojnost se povećala, a staništa i hrane za njih nema. Zbog toga su sve češće prisiljeni svoj plijen naći među životinjama koje uzgajaju stočari, a najviše su pogođene ovce.

Veterinarka Margit Groeneveld provela je godinu dana u Drentheu istražujući stres u stadu ovaca nakon napada vuka, piše Nieuweoogst. Podaci iz studije pokazuju da 30 posto napadnutih životinja nije bilo gravidno u poređenju s prosjekom od 10 posto u stadima s kojima ih je uspoređivala. Groeneveld navodi da je stres glavni uzrok ove pojave.

Gravidnost ovaca i stres

Naime, u prirodnom rezervatu u Drentheu je 21. septembra 2021. godine vuk napao stado ovca i koza koje su bile na ispaši. Eutanazirane su dvije ovce i koza, a šesnaest životinja je preživjelo rane od ugriza. Groeneveld je tada započela svoje istraživanje.

Pretpostavka je da su u vrijeme napada ovce bile gravidne, ali je skeniranje u decembru pokazalo veliku razliku između ovog i tri druga stada sličnog sastava i veličine.

"Skoro sedamdeset janjadi nije ojanjeno. To nije problem kod stada na ispaši, ali jeste kod uzgajivača koji uzgajaju ovce za proizvodnju mesa."

Posljedice su dugoročne, a šteta teško naplativa

Stres od napada je imao uticaj i na novorođenu janjad. Ona su često lakša. Napadnute ovce nisu opuštene i stalno su na oprezu za razliku od životinja koje nisu to doživjele i koje najveći dio vremena provedu bezbrižno pasući. Dugoročne posljedice su prisutne i poslije kratkotrajnog napada vuka.

Još jedan problem je i isplata štete. U slučaju iz proljeća 2018. godine kada su napadnute životinje ovčara De Groot-a u Tiendeveenu, odlučeno je da pokrajina Drenthe ne mora nadoknaditi štetu koju je pretrpio zbog spontanih pobačaja kod pet ovaca. Nadoknadiće se samo ona za četiri gravidne ovce koje su na smrt izgrizene. 


Tagovi

Napad vukova Ovce Vukovi Napadnute ovce Stres kod ovaca Gravidnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.