Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuš za svinje
  • 11.07.2021. 07:30

Stočar osmislio tuš za svinje - aktiviraju ga njuškama

Za svoju inovaciju nemački poljoprivrednik nagrađen je sa 10.000 evra. Osim tuširanja sistem koji je izumeo koristi za pojilice i puštanje muzike životinjama.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 504
  • 231
  • 0

Nemački poljoprivrednik Kristof Beker iz okruga Heidekreis izumeo je takozvanu svinjsku zujalicu za svojih 1.000 grla. Ovaj uređaj dizajnirao je kako bi ga one mogle samostalno koristiti.

"Svinje su najinteligentnije domaće životinje koje imamo", istakao je za Lebensmittel Praxis dodavši da one same znaju šta žele.

Reč je o uređaju koji svinje aktiviraju njuškama, a voda potom dolazi do njih. Osim tuširanja ovakav sistem se na njegovoj farmi koristi i za pojilice, ali ove životinje pomoću njega mogu uključiti i muziku.

Po svemu sudeći ovom je stočaru dobrobit životinja na prvom mestu, a putem brojača koji je instalirao otkrio je da su aktivirale tuš 80.000 puta u 18 meseci. To je otprilike šest puta dnevno po životinji, a Beker je pojasnio da su ga koristile najviše u letnjim mesecima kako bi se rashladile.

Nagrađen je sa 10.000 €

Za tu je inovaciju osvojio prvo mesto za dobrobit životinja, a od inicijative "Tierwohl" (ITW) nagrađen je sa 10.000 evra. Uveren je da se konvencionalni uzgoj mora promeniti i stoga menja pristup prema njemu.

Međutim, važna pitanja o sprovođenju ovakvog sistema na farmama još nisu razjašnjena. Tu je prvenstveno u pitanju odobrenje i finansijska izvodljivost.

"Jedni misle da je ova ideja super, dok su drugi manje uvereni u to", napominje Beker rekavši da tu ekonomski aspekt igra važnu ulogu.

Prema nemačkim medijima plan je da kompanija "Covitac" preuzme serijsku proizvodnju ovog inovativnog proizvoda, a njihov izlazak na tržište planiran je tokom ove godine. O ceni se još ništa ne govori.


Tagovi

Tuš Svinje Nemačka ITW Inteligentne životinje Dobrobit životinja Kristof Beker


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]