Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isporuka grla
  • 27.09.2022. 09:00

Stigle junice: Slavko svoju naziva "ljepotica", a za cijene mlijeka "ne pitajte"

Junice su nabavljene za kooperante mljekare "Pađeni", njih ukupno 44 u ovom gradu, a s 10 posto sredstava nabavku je pomogla općina Gacko. Podijeljeno je 11 austrijskih i 33 junice češkog simentalca

Foto: Dušan Andrijašević
  • 366
  • 58
  • 0

"Moja junica je ljepotica, mogu vam reći da sam zadovoljan", kaže nam veselo na početku razgovora Slavko Milović, jedan od proizvođača mlijeka iz Gacka kojem je u okviru IFAD projekta u petak, 23. septembra, na imanje stigla simentalka iz Austrije. Za junicu je kaže odmah izdvojio "živu lovu", 2.850 KM, ne želi otplaćivati u mlijeku.

Junice su nabavljene za kooperante mljekare "Pađeni", njih ukupno 44 u ovom gradu, a s 10 posto sredstava nabavku je pomogla općina Gacko. Podijeljeno je 11 austrijskih i 33 junice češkog simentalca. U Hercegovini će ih biti podijeljeno ukupno 100, tačnije u Bileći, Trebinju, Kalinoviku, Foči i Ljubinju.

Skupa stočna hrana

"Mogli smo dobiti po jednu junicu, kroz ovaj projekat, a ja imam dosta krava", kaže Slavko, ne želeći otkriti o kojem tačno broju grla je riječ. No, nastavlja priču da se čitav život bavi poljoprivredom i da nikada nije bio zaposlen negdje. 

Od ovog posla se, ističe, može lijepo živjeti, ali treba raditi i danju i noću. "Imam 66 godina, đuturum, ne mogu da hodam, a da mi je 20 opet bi se bavio samo poljoprivredom”, dodaje.

U Gacko stigle 44 junice

No, na pitanje o cijenama mlijeka odgovara: "Samo me to ne pitaj". Neizdrživo je, nastavlja, jer proizvodi u prodavnicama, kaže, nisu ni malo jeftini za narod, ali proizvođači nemaju nikakvu zaradu. Da bi pokrili svoje troškove, navodi, otkupna cijena mlijeka bi trebala biti barem 1,10 KM/l, jer je skupa stočna hrana, kao i sijeno i trava. 

"A moja ljepotica junica neće da jede gospođa ništa, nije naučila na našu hranu. Malo nešto mekinja i koncentrata, neće sijena ni trave", zaključuje Slavko, ipak sretan što je ovo grlo stiglo u štalu.

Cijene će rasti

Ukupno 200 kooperanata mljekare "Pađeni" s područja Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije će do kraja ove sedmice dobiti visokokvalitetne steone junice, potvrdila nam je Danijela Salatić, predsjednica poljoprivrednog klastera "Stara Hercegovina". 

"Podjelu vršimo u kontinuitetu do kraja ove sedmice, jer su austrijanke prije izašle iz karantina, a čehinje malo poslije. Projektom su mladi do 35 i žene podržani do 60 posto, a muški nosioci 40 posto. Općine su podržavale u iznosima od 10 do 30 posto", pojašnjava Salatić.

Ministar Pašalić najavio dogodine novih pet miliona litara mlijeka

Ističe i kako vjeruje da će ovaj projekat biti nastavljen kako bi se stabilizirala, odnosno povećala proizvodnja mlijeka koja trenutno bilježi pad. 

"Mislim da jedino država, odnosno neko sistemsko rješenje može pomoći. Proizvođač je potpuno ubijen, više nije sušno samo ljeto, nego sva četiri godišnja doba", dodaje naša sagovornica. Navodi i kako "nije normalno" da flašica od pola litra vode bude skuplja od litre mlijeka, naglasivši kako je izvjesno povećanje cijena mlijeka, kako otkupne tako i prodajne. 


Tagovi

Junice Mlijeko Nabavka junica Danijela Salatić Slavko Milović Pađeni


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]