Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 25.11.2020. 10:10

Stao izvoz junadi, ali sa istekom roka za otkup nije sve gotovo?

Ono što je najviše mučilo naše stočare, tokom celog perioda otkupa jeste cena grla. Kako su mnogi srpski mediji preneli, trenutna cena junadi izjednačila se sa prodajnom vrednosti utovljenih svinja, što je situacija koja se odavno ne pamti na tržištu Srbije, posle drastičnog pada cene jagnjadi.

Foto: Depositphotos/branex
  • 1.427
  • 199
  • 0

Rok za otkup viškova tovne junadi istekao je nedavno, a prema evidenciji Udruženja "Agroprofit" do sada je otkupljeno između pet i šest hiljada junadi, a imamo još 10.000 u ponudi. Samo stočarima u okviru Agroprofita preostalo je još 4.000. Ipak, izvoz je stao, a zbog pandemijskih uslova, dalji nastavak je neizvestan.

"Trenutno je sve stalo sa izvozom. Za nas je najveće razočarenje komapanija "Hunland" iz Mađarske, koja je najavila da će uzeti 5.000 i izrazila nameru da želi da kupi, ali nisu uzeli nijedno june. Mi smo najviše računali na njih jer to je ozbiljna kompanija. Međutim, jednostavno nisu našli tržište u ovim arapskim zemljama i rekli su da ne mogu da kupe ništa", kaže predsednik Udruženja Čedomir Keco.

Staće kupovina junadi zbog stvaranja zaliha?

Ipak, ono što je najviše mučilo naše stočare, tokom celog perioda otkupa jeste cena grla. Kako su mnogi srpski mediji preneli, trenutna cena junadi izjednačila se sa prodajnom vrednosti utovljenih svinja, što je situacija koja se odavno ne pamti na tržištu Srbije, posle drastičnog pada cene jagnjadi.

"Tačno je da se holštajn kupovao po 1,5 i 1,6 evra, a u nekim varijantama, gde su ljudi bili ucenjeni 'otišlo' je po 1,3 kao i krave. Simentalac je u najgoroj situaciji prodavan po 1,6, čak i 1,5, ali je dobrim delom 'šetao' između 1,7 i 1,85 evra za kilogram. Među najkorektnijim je bio izvoznik za Bosnu, ali on je i najmanje i kupovao."

Kako saznajemo od Keca, holštajn je plasiran na Kosovo, preko Kosova i u Albaniju i klan je ovde, za naše tržište.

"Pojedine klanice su odlučile da kupe i da plaćaju na 60 dana - tu je problem, a neki su nudili i na tri meseca, da bi stvorili sebi zalihu, tako da je sada moguće da će stati uopšte kupovina junadi za sveže meso", ističe naš sagovornik.

Otkup junadi: Za izvoz skupi, za sada prodate male količine

Kako smo ranije pisali, a predsednik Agroprofita ponovo istakao, najveći problem u otkupu jeste upravo nedostatak kupaca.

"To je sada sramota naših izvoznih kuća i naše Privredne komore, jer nemamo kupca - nije izvoza bilo. Nije bilo kupaca iz inostranstva, a onda su nas 'osetili' pojedini izvoznici da imamo junadi i da je ovo šansa da nam uzmu grla po niskoj ceni."

Šta sa ostatkom junadi?

Uredbom koja je i omogućila subvencionisanu prodaju junadi za stočare, Agroprofit je predložio da pravna lica imaju dozvoljen otkup do najviše 500 grla, što su mnoge kompanije koje imaju velike količine to iskoristile i najbolje prošle, prema rečina našeg sagovornika. Takođe, omogućeno je i domaćinstvima koja su u PDV-u da izvoze do 200.

Ipak, glavno pitanje je šta je sa ostatkom neotkupljene junadi? Prema podacima Agroprofita, ostala je junad koja nije tovna, odnosno holštajn u većini, ali i simentalac - naročito teška grla koja imaju preko 650 kg, a ima i bikova do 1.200 kg.

Za svako june dodatna premija od 20.000 dinara - otkupa cena 2,15 evra

"Mi sada čekamo da država napravi obračun, odnosno Uprava za agrarna plaćanja da sabere koliko je stvarno bilo prijava i onda ćemo videti koliko nam je još ostalo novca od 2.000.000 evra, ali ono što je izvesno prema funkcionisanju budžeta, mi ne možemo te pare zadržati, nego ti novci moraju da se vrate budžetu, znači ne ni resornom ministarstvu, ni Upravi. To znači da smo mi stekli neko moralno pravo da tražimo u idućoj godini novi podsticaj za ovu vanrednu situaciju oko junadi", kaže Keco i dodaje da njihovo Udruženje ima novi model koji će saopštiti čim bude usvojen budžet Republike Srbije.

"Mi ne mislimo da je ovim kraj", ističe naš sagovornik.


Tagovi

Otkup junadi Čedomir Keco Izvoz junadi Hunland Cena junadi Uredba Ministarstvo poljoprivrede Uprava za agrarna plaćanja Otkupljivači


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D