Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko
  • 08.04.2021. 14:00

Šta odlikuje kvalitet sirovog mleka?

Sirovo mleko ima svojstven izgled, boju i miris, a prema zakonu treba da zadovolji određene kriterijume.

Foto: Bigstock/tonaquatic
  • 222
  • 17
  • 0

Prema Pravilniku o kvalitetu sirovog mleka ("Službeni glasnik RS", broj 106/17 od 24.11.2017. godine) podrazumeva se mleko dobijeno redovnom, neprekidnom i potpunom mužom zdravih, pravilno hranjenih muznih grla, najkasnije 30 dana pre partusa i najranije osam dana posle partusa, koje nije zagrevano na temperaturi višoj od 40°C i bez dodavanja ili odvajanja bilo koje supstance koja bi narušila njegov osnovni sastav, podseća nas stručnjak za stočarstvo Poljoprivedno stručne službe Negotin Dragan Radosavljević.

Sirovo ima svojstven izgled, boju i miris i najkasnije dva sata posle muže hladi se na temperaturi do +6°C, ako sakupljanje nije dnevno, odnosno na temperaturi do +8°C, ako je sakupljanje dnevno. Izuzetno, ne mora da bude ohlađeno do navedene temperature ako je obrađeno u roku od dva sata od muže, ili, ako je iz tehnoloških razloga vezanih za izradu određenih proizvoda od mleka potrebna viša temperatura i ako je to odobrio nadležni veterinarski inspektor, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Kako pravilno i efikasno rashladiti mleko nakon muže?

Kravlje sirovo mleko mora da ima:

  • najmanje 3,2 odsto mlečne masti;
  • najmanje 3,0 odsto proteina;
  • najmanje 8,5 odsto suve materije bez masti;
  • gustinu 1,028-1,034 g/cm3 pri temperaturi od 20°C;
  • pH od 6,5 do 6,7;
  • kiselost od 6,6 do 6,8°CH;
  • tačku mržnjenja koja je viša od - 0,515°C;
  • negativan rezultat alkoholne probe sa 72 odsto etil alkoholom.

Tri klase

Kako navodi salje Radosavljević, na osnovu rezutata ispitivanja kvaliteta u ovlašćenoj laboratoriji mleko se, u zavisnosti od ukupnog broja mikroorganizama i somatskih ćelija, razvrstava na sledeće klase:

  1. I klasa - sadrži do 100.000 cfu/ml ukupnog broja mikroorganizama i ukupan broj somatskih ćelija do 400.000/ml;
  2. II klasa - sadrži od 100.001 do 400.000 cfu/ml ukupnog broja mikroorganizama i ukupan broj somatskih ćelija do 400.000/ml;
  3. III klasa - sadrži više od 400.000 cfu/ml ukupnog broja mikroorganizama i ukupan broj somatskih ćelija do 400.000 ml.

Ukoliko se ispitivanjem kvaliteta sirovog utvrdi da prosečne vrednosti broja mikroorganizama i broja somatskih ćelija prelaze vrednosti propisane ovim pravilnikom, ovlašćena laboratorija o tome izveštava proizvođača, otkupljivača i nadležnu veterinarsku inspekciju. Prema zahtevima EU broj mikroorganizama u kravljem mleku mora da bude manji od 100.000/ml, a broj somatskih ćelija manji od 400.000/ml, ističe negotinski stručnjak.

Do kvaliteta pravilnom higijenom

Podsetimo, kako na kvalitet sirovog mleka utiču mnogi faktori, jedan od važnijih je i higijena muže; kravi se čisti, pere i dezinfikuje celo vime i sise, potom se oni suše i brišu. Zaprljanost vimena je najčešći uzrok onig kontaminiranog. Održavanje čistoće vimena biće lakše ukoliko je ono manje obraslo dlakama, zato se preporučuje redovno šišanje dlaka na vimenu, butovima, trbuhu i repu. 

Kako higijenom muže do mleka visokog kvaliteta?

Vime se mora oprati toplom vodom s blagim sredstvom za pranje i dezinfekciju. Temperatura vode treba da je 35-40°C. Prevruća ili hladna voda izaziva stres i smanjuje količinu mleka. Vime se nakon pranja i sušenja dezinfikuje vodenim rastvorom dezinficijensa koja deluju veoma kratko (na primer: 2-4 g/dm3 NaClO + 25 g NaCl, pH 7) i potom skida papirnim ubrusima. Mužu ne početi dok vime ne bude suvo.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kvalitet mleka Somatske ćelije Dragan Radosavljević Klase mleka Higijena muže


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...