Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana muznih krava
  • 28.08.2019. 14:00

Šta je zeleni krmni slijed i zašto je važan u ishrani muznih krava

Za formiranje i regulaciju zelenog krmnog slijeda, odnosno jednostavno rečeno "kad se šta sije, kosi ili konzervira" u toku vegetacijske sezone od voluminoznih krmiva, ključno je uskladiti vegetacijske faze biljke i potrebe muznih grla za ovim krmivom koliko god je to moguće.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 497
  • 35
  • 0

Rentabilna proizvodnja mlijeka zahtjeva visoku produktivnost i izuzetnu konverziju hrane za što je procesom i tehnologijom ishrane odgovoran farmer, te otkupna cijena mlijeka gdje farmeri baš i nemaju direktan uticaj. Ishrana je ključni faktor, poznavanjem osnovnih hranidbenih potreba muznih krava, te vegetacijskih faza sjetve, rasta, i korištenja krmiva uveliko se pospješuje proizvodnja. Muzne krave se hrane sa voluminoznim i koncentriranim krmivima, gdje je izuzetno važan omjer pojedinih krmiva, tj. izbalansiran obrok, faza laktacije ali i faza vegetacije voluminoznih krmiva, odnosno krmni slijed koji predstavlja organizovanu kontinuiranu proizvodnju i upotrebu zelene voluminozne hrane tokom cijelog razdoblja aktivne vegetacije u godini.

Vrste voluminoznih krmiva

Zajednička karakteristika voluminoznih krmiva je velika količina vode, čak i do 90% u zavisnosti od vrste biljke, te lahko probavljivih ugljikohidrata. I pored male koncentracije lahko probavljivih hranjivih tvari, voluminozna krmiva u bilo kojem obliku pozitivno utječu na količinu i kvalitetu mlijeka, a naročito imaju pozitivan učinak na rad probavnih organa muznih krava u zimskom hranidbenom periodu. Međutim, posebnu pažnju treba obratiti na skladištenje i čuvanje jer zbog velikog udjela vode ova krmiva su vrlo podložna promjenama hranjive vrijednosti, odnosno kvarenju.

Vrste krmiva:

  • Zelena voluminozna krmiva: nadzemni dijelovi samoniklih trava (livade i pašnjaci), i kultivisano zeleno krmno bilje s njiva (crvena djetelina, lucerka, zeleni kukuruz, stočni kelj, zob, stočni grašak).
  • Konzervirana voluminozna krmiva: nastaje postupkom sušenja ili siliranja zelenih voluminoznih krmiva.
  • Sočna voluminozna krmiva: krompir, stočna repa, mrkva, bundeve, tikve, te repin rezanac i pivski trop.

Kako utječu sirova i prerađena soja na ishranu krava i proizvodnju mlijeka

Zeleni krmni slijed

Za formiranje i regulaciju zelenog krmnog slijeda, odnosno jednostavno rečeno "kad se šta sije, kosi ili konzervira" u toku vegetacijske sezone od voluminoznih krmiva, ključno je uskladiti vegetacijske faze biljke i potrebe muznih grla za ovim krmivom koliko god je to moguće. Ne postoji 100% matrica, formula ili plan kada sijati, kositi ili silirati, to farmer prati u zavisnosti od vremenskih prilika, porasta biljaka i hranidbenih potreba muznih krava.

Ipak, ustaljeni vremenski okvir postoji i obično kreće sa ozimim kulturama krmnom repicom, ozimom raži ili grahoricama, ove se kulture siju u septembru, a koriste se kao prva zelena voluminozna krma u rano proljeće, mjesec april i početak maja. Već krajem maja, ako vremenske prilike posluže, može se otpočeti sa prvim otkosom višegodišnjih leguminoza ili djetelinsko-travnih smjesa. Prve jare zasijane kulture (zasijane u rano proljeće) već puni vegetacijski porast imaju u drugoj polovini mjeseca juna, jednogodišnje leguminoze, grahorice i stočni grašak kada se mogu koristiti u svježem stanju ili spremati za neki od oblika konzerviranja.

Mliječnost krava puno ovisi o idućih 40-ak dana

Prateći dalje krmni slijed ponovo na red dolaze višegodišnje leguminoze lucerka ili crvena djetelina. Šećerni sirak, sudanska trava već početkom augusta mjeseca mogu se koristiti u ishrani krava, a do kraja augusta poželjno je spremiti svo sijeno. Za kraj vegetacijske sezone u jesenim danima na red dolazi krmni kelj. Voluminozna krmiva silirana, najčešće silažni kukuruz i sjenaža TDS-a, koristi se u zimskim danima sve do ponovo prvih svježih ozimih voluminoznih kultura u rano proljeće.

Optimalne količine konzumiranja

Da li u svježem stanju ili konzervirana voluminozna krmiva se daje muznim kravama u izbalansiranom obroku, koliko kilograma i kada zavisi od faze laktacije i potreba muznih krava. Sijeno je poželjno davati u količini od 2% ukupne mase grla, što je najčešće 4,5-5,5 kg/dan. Količina silaže u obrocima mliječnih krava također varira, i najoptimalniji raspon je je 20-30 kg na dan u ukupnom obroku. 

Krompir, stočna repa, mrkva, bundeve, tikve, repin rezanac, te pivski trop kada se koriste kao sočna voluminozna krmiva dnevno mogu biti izbalansirani u obroku i do 20 kg kao što je slučaj sa siliranim repinim rezancima.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Balansiran obrok Zeleni krmni slijed Ishrana krava


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.