Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stajnjak
  • 05.02.2022. 13:30

Šta je važno kod skladištenja stajnjaka?

Adekvatno korišćenje i skladištenje ovog đubriva uveliko smanjuje potrebu za primenom mineralnog u poljoprivrednoj proizvodnji.

Foto: Depositphotos/Iryna_Rasko
  • 442
  • 68
  • 0

Rast cena mineralnih đubriva i energenata uslovili su veliku potražnju za organskim đubrivima, prevenstveno stajskim. U izveštaju Bloomberga-a ističe se da na tržištu postoji izuzetna potražnja za stajnjakom goveda, svinja, živine, konja i da su neke farme potpuno prodale zalihe.

Adekvatno korišćenje i skladištenje ovog đubriva uveliko smanjuje potrebu za primenom mineralnog u poljoprivrednoj proizvodnji. Zato je najekonomičnije i najprihvatljivije da se stajsko đubrivo primenjuje na poljoprivrednim površinama.

Rast potražnje za stajnjakom uslovile više cene mineralnih đubriva

Može biti čvrsti i predstavlja mešavinu fecesa, mokraće i prostirke, i tečni stajnjak koji se sastoji samo od fecesa i mokraće. Količina proizvedenog stajnjaka na farmama zavisi od načina držanja životinja, ishrane i inteziteta same govedarske proizvodnje, pojašnjava stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Knjaževac Neđeljko Pipović.

Bogat azotom, kalijumom i fosforom i sekundarnim hranivima

Na primer, goveđi stajnjak u sebi sadrži 0,5 odsto N, 0,3 odsto P2O5 i 0,5 odsto K2O pa je potrebno posebno obratiti pažnju kada i koliko stajnjaka se sme izvoziti na poljoprivredne površine. Pored primarnih hranjivih materija, stajnjak sadrži i sekundarna hraniva i mikrohraniva te je zbog toga nezamenljiv u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ispiranje nitrata iz stajnjaka dovodi do višestruke štete i ono je posebno značajno za područja sa intenzivnom govedarskom proizvodnjom. Predstavlja veliki izvor zagađenja površinskih i podzemnih voda nanoseći štetu vodenim ekosistemima, a samim tim ako dospeju u pitku vodu šteti i zdravlju ljudi. Ispiranjem ove materije gubi se vrlo vredan izvor azota za poljoprivredne kulture, koji se mora nadoknaditi primenom skupih mineralnih đubriva.
Zato je pravilno skladištenje i rukovanje stajnjakom višestruko značajno, naglašava Pipović.

Skladišta za prikupljanje na šest meseci

Prema preporukama Evropske Unije čvrsti stajnjak se može direktno skladištiti na zemlji uz zaštitu od površinskih voda odnosno padavina. Tečni treba da se skladišti u vodonepropusna skladišta, koja sprečavaju curenje stajnjaka, a time i zagađenje okoline. Veličina skladišta treba da bude takva da zadovolji potrebe prikupljanja stajnjaka na period od šest meseci.

Za jedno uslovno grlo potrebno je za šest meseci obezbediti:

  • najmanje osam kubnih metara prostora u skladištu za čvrsti stajnjak;
  • najmanje dva kubna metra prostora u skladištu za tečni stajnjak;

Stajsko đubrivo nikad nije izdalo seljaka, pa nek' ga baci, ko ga ima!?

Prilikom izgradnje skladišta za stajnjak treba voditi računa o sledećem:

  • stajnjak se može direktno skladištiti na teren samo pod uslovom da je teren vodonepropusan;
  • skladište treba da bude projektovano tako da ima što manje površine koje su otvorene;
  • potrebno je naći neko hladnije mesto za skladištenje;
  • pažljivo odabrati mesto za skladištenje stajnjaka u okviru farme u odnosu na na skladište hrane (ako teren ima pad birati najnižu tačku);
  • skladište stajnjaka mora biti udaljeno najmanje 10 m od vodotokova, a 25 m od izvora ili bunara. Ako teren ima pad birati mesto koje je niže od mesta na kome je izvor ili bunar;
  • kod nepokrivenih skladišta, potrebno je uračunati količinu padavina u ukupan kapacitet skladišta;
  • voditi računa o ruži vetrova i odnosu skladišta sa susednim objektima, posebno stambenim;
  • poštovati tehničke preporuke i propisane standarde za izgradnju (vodonepropustan beton, otporan na hemijske uticaje; vodocementni faktor; debljina zidova-15-20cm; količina armature; zaštitni sloj betona za armaturu; veličina agregata za beton i drugo) ističe knjaževački stručnjak.

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stajnjak Neđeljko Pipović Skladištenje Stajsko đubrivo Organsko đubrivo Osoka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...