Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti varenja
  • 29.02.2016. 08:30

Šta je nadun i kako ga sprečiti?

Nadun predstavlja poremećaj koji izaziva proširenje buraga usled prekomernog nakupljanja gasova i najčešće se javlja kod goveda i ovaca,. Kako ga sprečiti, a kako lečiti?

Foto: bigstockphotos.com
  • 29.310
  • 312
  • 0

Nadun (timpanija) predstavlja poremećaj koji izaziva proširenje buraga usled prekomernog nakupljanja gasova i najčešće se javlja kod goveda i ovaca. Razlozi zbog kojih dolazi do pojave naduna su brojni, i uglavnom su vezani za ishranu životinja.

Faktori koji utiču na pojavu naduna

Kada se nakon zimske ishrane pređe na ispašu, uz izostanak prethodnog navikavanja životinja na novu vrstu hrane, vrlo često dolazi do pojave naduna. Ispaša životinja u rano proleće, kada su pašnjaci bujni i vlažni i kada lišće sadrži velike količine rastvorljivih proteina je veliki problem. Najopasnija je svakako mlada lucerka, zatim i deteline (crvena i bela), ali i druge mahunarke (grašak, pasulj, grahorica). Takođe, i ozima žita mogu biti opasna ukoliko se koriste za ispašu u rano proleće.

Postoji i individualna sklonost ka nadunu, usled njihovih fizičkih osobina. Stručnjaci se slažu da treba iz priploda izlučiti grla kod kojih se često javlja nadun, ali i njihovo potomstvo. Pored ovoga postoje i drugi uzroci koji izazivaju nadun. Neki od njih su: prekomerna količina koncentrata u ishrani, napajanje stoke neposredno pre i posle ispaše, ishrana na pašnjacima koji se preterano đubre urejom, pa čak i neadekvatan prelazak sa ishrane mlekom na ishranu kabasti hranivima kod teladi.

Nadun se može javiti i kao posledica onemogućenog izbacivanja gasova iz buraga usled izostanka "podrigivanja", što može biti zbog začepljenja jednjaka, atonije buraga, slabo lučenje pljuvačke i drugih oboljenja digestivnog sistema. Nadun izaziva velike probleme kod životinja, a najveća opasnost nastaje zbog poremećenog disanja i funkcionisanja krvotoka jer može doći do ugušenja.

Vrste naduna

Prema sadržaju u buragu nadun se može podeliti na penušavi i nadun sa slobodnim gasom, dok prema brzini i toku bolesti može se izvršiti podela na akutni i hronični nadun. Penušavi nadun se najčešće javlja kod ishrane na pašnjacima. Nastaje kada se usled velike količine proteina u hrani formira proteinski film u buragu, usled čega gas ostaje zarobljen u buragu i stvara se pena. Kako se pena formira, sve više gasa ostaje zarobljeno, burag se širi i postaje vidljiv sa leve strane životinje. Ukoliko se ne reaguje, može doći do uginuća životinje usled nemogućnosti da diše.

Akutni nadun nastaje usled brzog nakupljanja gasova u buragu, često sat vremena nakon ispaše ili prejedanja, mada postoje izuzeci i da do naduna dođe i nekoliko dana posle prve ispaše. Potpuno zdrave životinje mogu dobiti nadun i uginuti u roku od nekoliko sati. Ukoliko je akutni nadun penušav, tok bolesti je veoma kratak. Životinja se guši, grči, gubi svest, a smrt može nastati već za 3 do 4 sata nakon pojave prvih težih simptoma. Ukoliko je akutni nadun slobodnim gasom, gladna jama je ispunjena gasom i poprima oblik polulopte.

Hronični nadun predstavlja periodično ponavljanje nadutosti buraga usled gasova. Ukoliko traje duže vremena, dolazi do slabljenja životinje. Ova vrsta naduna je karakteristična kod teladi ukoliko naglo pređu sa ishrane mlekom na ishranu čvrstom hranom.

Kako sprečiti pojavu naduna?

Da ne bi došlo do naduna, treba odstraniti sve faktore koji mogu uticati na njegovu pojavu. Grla bi trebalo da budu na pašnjacima sa mladim leguminozama tek nakon podizanja rose, i treba izbegavati da se napasuju kada pada kiša, budući da i velika količina vlage utiče na pojavu naduna. Preporuke su i da se pre puštanja na takve pašnjake grlima daje seno.

Grla se nakon zimske ishrane moraju postepeno navikavati na ispašu, i to minimum 6 do 7 dana, i to tako što će se svakog dana povećavati broj sati koja grla provode na ispaši, uz prethodno hranjenje visoko kvalitetnim senom. Iako je vrlo nezgodno u praksi ovo izvesti, treba se potruditi, jer će se burag navići na varenje ove hrane, i nakon toga životinje mogu ostajati sve vreme na ispaši. Svakako prvih dana životinje na ispaši se moraju stalno posmatrati, i na prve znake pojave naduna brzo reagovati.

Šta raditi kada dođe do naduna?

U terapiji naduna treba delovati što pre. Prvi korak u lečenju nadutosti je ukidanje hrane i faktora koji su uticali na pojavu naduna. Terapija se određuje na osnovu vrste naduna i težine slučaja, te je neophodno odrediti da li se radi o penušavom ili nadunu slobodnim gasom. Tehnike koje se koriste u lečenju nadutosti su sondiranje, ruminotomija i troakiranje kako bi se brzo oslobodila velika količina gasa koji se u buragu skuplja.

U terapiji za tretiranje naduna se koriste sredstva koja sprečavaju fermentaciju sadržaja u buragu (ulje ili mleko u količini 0,5 - 1l), kao i ona koja razaraju penu i smanjuju njen površinski napon (metilsilikoni Tympanol, Sicavet i dr).

Što se tiče režima ishrane, životinji se na 24 sata uskraćuje hrana, a zatim joj se daju oprezno mali obroci finog sena. Ukoliko je sve u redu obrok se povećava postepeno do punog obroka sedmog dana. Nakon osam dana se mogu postepeno uvesti i koncentrovana hraniva.

Foto: bigstockphotos.com;Oskanov


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Tagovi

Goveda Ovce Ispasa Pasnjak Nadun Timpanija Burag Rumen Ishrana Lucerka Kabasta hraniva Koncentrovana hraniva Gas


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D