Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neizvjesna situacija
  • 13.01.2022. 13:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Šta će biti s farmama: Tuzlanski mljekari traže povećanje poticaja, sjetva prepolovljena

Mljekari ističu kako otkupna cijena mlijeka već deset godina nije znatno rasla. Tražit će povećanje poticaja po litru na 0,35 KM za fizička lica i 0,40 KM za obrte

Foto: Maja Celing Celić
  • 697
  • 229
  • 1

Proizvodnja mlijeka na području Tuzlanske regije već tri godine bilježi pad, a u 2022. godini on bi mogao biti drastičan. Poskupljenje repromaterijala, goriva i đubriva dovela su do toga da je jesenja sjetva prepolovljena, upozoravaju predstavnici poljoprivrednika.

Mnogi razmišljaju o zatvaranju farmi.

Manje grla

U 2022. bi tako moglo doći i do značajnog smanjenja broja grla i zasijanih površina. Stanje dodatno usložnjavaju i neizvjesnosti s kojima se domaći proizvođači suočavaju.

"Nismo imali neke prinose prošle godine zbog suše i nemamo dovoljno hrane da ishranimo tu stoku, potrebna nam je pomoć i kantonalnog i federalnog ministarstva“, rekao je Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije mljekara TK za tuzlanske medije nakon sastanka proizvođača mlijeka u Kantonanoj privrednoj komori.

Proizvedu 30 miliona litara (Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar)

Mljekari ističu kako otkupna cijena mlijeka već deset godina nije znatno rasla. Godišnje proizvedu oko 30 miliona litara.

Veći poticaji

Ovaj kanton raspolaže s oko 32 posto poljoprivrednog zemljišta u FBiH, zbog čega će, kako kažu poljoprivrednici, tražiti veće poticaje s federalnog nivoa. Sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPK Tuzla, Suad Selimović, je kazao kako će zajedno s kantonalnim ministarstvom uputiti zajednički prijedlog poticaja i mjera u 2022. godini, a koji će odgovarati proizvodnjama koje ostvaruju.

"Očekujemo da ćemo uz dobru saradnju dobiti kvalitetne premije za proizvodnju mlijeka kada je u pitanju podrška uzgajivačima muznih grla“, naglasio je Selimović.

Dogovoreno je da se traži povećanje poticaja po litru mlijeka sa sadašnjih 0,26 KM, odnosno 0,28 na 0,35 KM za fizička lica i 0,40 KM za obrte.


Tagovi

Mljekarstvo Mlijeko Suad Selimović Eldin Glibanović Tuzla Poticaji Cijena otkupa


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.