Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola mesa
  • 19.01.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Srem: Bez trihinele kod domaćih svinja

Sremski domaćini su i ove godine spremali sve mesne đakonije po kojima su i poznati, a da bi bili sigurni da sve ono što koriste u ishrani je i bezbedno, obavezno uzorke mesa nose na trihineloskopske preglede.

Foto: Valerija Čolović
  • 130
  • 124
  • 0

Svinjokolj u Sremu se polako privodi kraju. Domaćini su i ove godine bili odgovorni i kontrolisali meso na prisustvo trihinele. U Veterinarskoj stanici u Rumi kažu da je broj pregleda bio veliki, a da u uzorcima mesa trihinele skoro da nije ni bilo.

Ovaj pregled se obavlja tokom čitave godine. Veterinari se prisećaju početaka kada je trihinele bilo na mnogim uzorcima kako divljih tako i domaćih svinja. Sada je situacija daleko bolja, pa se procenat zaraženosti posebno kod domaćih svinja može meriti u promilima.

Kontrola mesa na trihinelozu opada

"Poslednjih nekoliko godina zaraženih uzoraka na trihinelu kod domaćih svinja nije bilo, dok je kod divjih veoma retko što znači da su trihineloskopski pregledi mesa dali razultate, jer su naši domaćini shvatili značaj pregleda i bili veoma odgovorni proteklih godina", kaže Živko Matijević, direktor Veterinarske stanice Ruma.

Nema konzumacije mesa bez pregleda

Sremski domaćini su i ove godine spremali sve mesne đakonije po kojima su i poznati, a da bi bili sigurni da sve ono što koriste u ishrani je i bezbedno, uzorke mesa proveravaju. Jedan od njih je i Jova Matić iz Vognja.

"Obavezno nosim meso na pregled u veterinarsku stanicu. Ako ne tamo onda pregled završi moj sin koji je po struci veterinar. Uglavnom, bez prethodnog pregleda niko od ukućana ne konzumira meso", ističe Matić.

Meso se nosi na pregled u veterinarsku stanicu (foto: Zlatko Markovinović)

Tako razmišljaju i ostali domaćini bez obzira da li svinjokolj obavljaju kod kuće ili na drugom mestu, u nekoj klanici, na primer. Dobro znaju da se čovek zaražava konzumiranjem termički neobrađenog mesa i mesnih prerađevina u kojima se nalaze žive larve Trichinelle spiralis.

Deratizacija dala očekivane rezultate

U Veterinarskoj stanici u Rumi kažu da su sve dosadašnje mere u suzbijanju trihineloze dale veoma dobre rezultate. Matijević ističe da je redovna deratizacija imala velikog udela u suzbijanju ove bolesti na području koje pokriva ta stanica.

"Mora se redovno sprovoditi kako bi dala rezultate, pa očekujem da će se nastaviti i ove godine naravno u zavisnosti i od vremenskih prilika, ali i trenutne zdravstvene situacije", kaže direktor Veterinarske stanice Ruma.

Ukoliko se utvrdi da je meso pozitivno na trihinelozu, mora se neškodljivo ukloniti jer nije za ljudsku upotrebu. Za pregled kao uzorak se koristi koren dijafragme, mesta gde mišićni deo prelazi u tetivni. U slučaju da nedostaje stub dijafragme, kao uzorak se uzima deo grudnog ili rebarnog dela dijafragme.

Iz svakog uzorka, stuba dijafragme, pravi se po 14, odnosno ukupno 28 preparata

Ako potpuno nedostaje dijafragma uzimaju se uzorci jezika ili podjezične muskulature. Od prerađenog mesa uzimaju se uzorci bliži kostima. Iz svakog uzorka, uzetog od svakog stuba dijafragme, pravi se po 14, odnosno ukupno 28 preparata veličine zrna ovsa ili pšenice koji se stavljaju pod kompresiono staklo i posmatraju pod trihinoskopom, odnosno mikroskopom. Od uzoraka jezika ili podjezične muskulature pravi se 56 preparata. Vreme trajanja celokupne procedure 30 minuta.


Tagovi

Trihinela Svinjsko meso Pregled Veterinarska stanica Živko Matijević Deratizacija Jova Matić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".