Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena mlijeka
  • 06.09.2022. 13:30

Srbija zabranila izvoz svježeg mlijeka, maloprodajna cijena 2,10 KM

Kako Euronews Srbija saznaje u Vladi Srbije, UHT mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti od danas će koštati 128,99 dinara (2,10 KM)

Foto: Depositphotos/Lihodeev
  • 174
  • 48
  • 0

Vlada Srbije je na današnjoj sjednici izmijenila Uredbu o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica, tako što je propisala novu maksimalnu maloprodajnu cijenu mlijeka. Kako Euronews Srbija saznaje, UHT mleko sa 2,8 posto mliječne masti od danas će koštati 128,99 dinara (2,10 KM).

Mijenja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mlijeka i smanjuje se sa 12 na pet posto. Odlukom Vlade Srbije, uvodi se i zabrana izvoza svježeg mlijeka i pojedinih mliječnih proizvoda do 30. septembra.

Podsjetimo, na ranijoj sjednici donesena je odluka da maksimalna maloprodajna cijena UHT mlijeka sa 2,8 posto mliječne masti u pakovanju od jednog litra ne sme prelaziti 119,99 dinara (1,95 KM), a dosadašnja cijena iznosila je 113,99 dinara (1,85 KM).

Hoće li BiH ostati bez mlijeka - "šverc" ne može podmiriti potrebe?

Posljednjih dana u Srbiji vlada opšta panika potrošača, ali i stočara zbog nestašice ove namirnice, a kako za Betu kaže vlasnik farme krava u selu Ljutovo kod Subotice Josip Mačković, nerazumna odluka donesena je kada su ograničene cijene osnovnih životnih namirnica.

"Suša ove godine ne bi imala uticaja na proizvodnju u stočarstvu da je vođena ispravna politika i da su stočari mogli da stvore zalihe kako bi sada premostili ogromno poskupljenje hrane i rast ostalih troškova u tom sektoru", rekao je.

Proizvođači mlijeka su, kako je rekao, predlagali prerađivačkoj industriji i trgovcima da se dogovore koliko kome pripada od zarade na litru mlijeka kada je ima i da dijele gubitak kada je nema, ali "od toga nije bilo ništa i na kraju ceh plaćaju samo proizvođači". 


Tagovi

Cena mleka Oganičenje cena namirnica Zabrana izvoza Josip Mačković


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...