Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odluka Vlade
  • 15.07.2022. 14:00

Srbija ograničila cijene svinjskog mesa

Pored toga što je Vlada Srbije ograničila cijene svinjskog mesa, ona je također donijela i odluku o ograničenju visine marže pri prodaji pilećeg mesa.

Foto: Depositphotos/SonSam
  • 138
  • 18
  • 0

Srbijansko ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je Vlada Republike Srbije danas dopunila odluku o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica i to u dijelu koji se odnosi na cijene svinjskog mesa, kao i na ograničenje marže pri prodaji pilećeg mesa.

Na osnovu te odluke, doći će do snižavanja cijene u odnosu na prosječne cijene u prodavnicama i to svinjske plećke za 173 dinara (2,81 KM) po kilogramu, svinjskog vrata za 218 dinara (3,55 KM) po kilogramu i svinjske slabine za 150 dinara (2,44 KM)po kilogramu, dok će istovremeno doći i do nivelacije cijene svinjskog buta.

Vlada Republike Srbije donijela je također odluku i o ograničenju visine marže pri prodaji pilećeg mesa na maksimalno 10 procenata.

U marketima i mesarama u Pomoravskom okrugu cijena kilograma svinjskog mesa je bila oko 600 dinara (9,77 KM), a junećeg 1.300 (21,18 KM). Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, meso je u aprilu ove godine bilo za 19,5 posto skuplje u odnosu na isti mjesec 2021.godine.

Kako na tržište svinjskog mesa utiče sukob u Ukrajini?

Od početka rata u Ukrajini, povećavaju se cijene mesa. Ipak za poskupljenja, kažu stručnjaci, nisu kriva samo dešavanja u Ukrajini već i pandemija korona virusa prije toga. Od tada cijene žitarica i goriva neprekidno rastu što je dovelo i do poskupljenja mesa i druge hrane.

Kupci kažu da i dalje kupuju meso, ali u manjim količinama tako da na trpezama nema mesa svakog dana.


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Cena svinjskog mesa Svinjsko meso Svinjska plećka Svinjski but Svinjski vrat Vlada Srbije


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva