Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patke i puževi
  • 03.07.2022. 18:00

Spektakularna snimka jurnjave pataka poljem

Na Tajlandu su se udružili peradari i ratari. Šta rade patke na strništima rižinih polja?

Foto: Depositphotos/iftoel.hanafi (ilustracija)
  • 198
  • 39
  • 0

Nakon što je usjev riže požnjeven, na jednoj farmi u pokrajini Nakhon Pathom u Tajlandu, imaju poseban način kako se riješiti štetnika koji ostaju u polju. Iz obora puste jato od oko 10.000 pataka koje instinktivno kreću prema poplavljenim poljima kako bi se zasladile puževima zaostalim u strništu riže. 

Spektakularna je snimka dronom na kojoj se može vidjeti kako patke jurišaju kroz mali otvor prema otvorenom polju, a njihov put koji nije ni malo kratak, podsjeća na prirodnu migraciju ptica. 

Ovakav način držanja pataka u područjima uzgoja riže u toj je zemlji odavno tradicija. Tajlanđani to zovu "ped lai thoong", što znači "jurnjava pataka poljem". U te se svrhe koristi britanska pasmina Khaki Campbell. Na rižina polja ih dovode nakon što su 20 dana provele u uzgajalištu. Na otvorenom će boraviti oko pet mjeseci, a tada se vraćaju na farmu za proizvodnju jaja.

"Korist je što smanjujemo troškove za hranidbu pataka", rekao je Apiwat Chalermklin uzgajivač koji je preuzeo posao od svog oca. "A zauzvrat, patke ratarima pomažu riješiti štetnike s polja pa oni mogu smanjiti upotrebu hemikalija i pesticida.

Apiwat ima četiri jata koja se kreću po različitim rižinim poljima u pokrajini. 

Kako izgleda ovaj prizor juriša na polje, pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Khaki Campbell Jato pataka Patke i puževi Uzgoj riže Uzgoj pataka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]