Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 16.01.2021. 07:30
  • Kina

Smanjuju uvoz mesa: Kina u 2021. mijenja agrarnu politiku

Kina je 2020. uvezla 9,91 milijuna tona mesa, a analitičari očekuju da će njihovo obnavljanje stada svinja smanjit ovogodišnji uvoz za 30%. No, zbog veće stočarske proizvodnje, trebat će im više stočne hrane.

Foto: Bigstock/Julia Lototskaya
  • 98
  • 10
  • 0

Kina je kao najveći svjetski potrošač mesa 2020. godine uvezla 9,91 milijuna tona, pokazali su carinski podaci. Tako im je uvoz porastao za čak 60,4% u odnosu na godinu prije, a rezultat je smanjenja proizvodnje svinjetine u toj državi za 19% u prvoj polovici prošle godine.

To je uslijedilo nakon još većeg pada 2019. kada je afrička svinjska kuga desetkovala njihova stada. Kineska carinska uprava tek je prošle godine počela objavljivati mjesečne podatke za sve vrste mesa, ali analitičari vjeruju da su dosegli rekordne brojke te da će država oporaviti svoju proizvodnju.

Rast svinjogojske proizvodnje za 10%

"To je definitivno rekord, a sve vrste mesa su ga prošle godine postigle", rekao je za reuters Pan Chenjun, analitičar Rabobanka.

Inače, najveći dobavljač mesa na kinesko tržište je SAD, a njegov uvoz je prošle godine porastao za 223,8%, rekao je novinarima glasnogovornik carine, Liu Kuiwen. Međutim, uvoz je usporen kada je tijekom drugog dijela godine Kina počela testirati ambalažu smrznute hrane na koronavirus. Također, u toj su zemlji cijene svinjetine u listopadu pale, pa su naglo krenule rasti krajem studenoga zbog rastuće potražnje.

Kina ima ključnu ulogu u diktiranju globalnih cijena svinjetine?

Posljedično, njihovo ambiciozno obnavljanje svinjogojskih farmi dovest će do rasta proizvodnje od oko 10% u 2021. godini, što će smanjiti uvoz mesa za čak 30%, smatraju analitičari Rabobanka. Jedan od načina kako to planiraju postići su izgradnje ogromnih farmi, a posljednju takvu je najavila tvrtka Muyuan Foods koja će proizvoditi 2,1 milijuna grla godišnje.

Trebat će i više stočne hrane

Osim svinjetine, rastao je i uvoz soje u toj zemlji i to za 13%, a sve zbog obnavljanja svinjogojskog sektora. Tako je Kina 2020. godine kupila 100,33 milijuna tona ove uljarice, u odnosu na 88,51 mil. t u godini prije, piše reuters.

Međutim, u prosincu prošle godine uvoz je iznosio 7,524 milijuna tona što je 27% manje u odnosu na 9,54 milijuna tona prije godinu dana. "Uvoz je bio manji od očekivanog, vjerojatno zbog kašnjenja u otpremi", rekao je Xie Huilsn, analitičar tvrtke Cofeed. 

U početku su soju uvozili iz Brazila, a kasnije su se okrenuli tržištu SAD-a. Također, Peking je inzistirao na kupnji američke uljarice kako bi ispunili uvjete trgovinskog sporazuma između Kine i SAD-a. Treba spomenuti i to da stručnjaci povećanje njenog uvoza očekuju i dalje.


Tagovi

Kina Svinjetina Meso Stočna hrana Uvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.