Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit krava
  • 12.06.2022. 10:30

Slobodan način držanja muznih krava – kako odabrati veličinu ležišta?

Muzne krave imaju dobro razvijene socijalne odnose u stadima jer pokušavaju uskladiti svoje ponašanje. Zbog toga je važno obezbijediti dovoljno mjesta po grlu

Foto: Miljan Erbez
  • 829
  • 61
  • 0

Posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini raste broj gazdinstava na kojima su muzne krave u slobodnom načinu držanja, što je pozitivno i značajno za unapređenje dobrobiti krava. Više je razloga za to, a tu su svakako: shvatanje uzgajivača da je potrebno unaprijediti dobrobiti muznih krava, promjena načina muže i potreba da se olakša posao na gazdinstvu.  

Najčešće je to riječ o stajama s boksovima odnosno individualnim ležištima. Muzne krave imaju dobro razvijene socijalne odnose u stadima jer pokušavaju uskladiti svoje ponašanje, npr. ležanje, hranjenje ili stajanje. Zbog toga se preporučuje da se za sve tehnološke aspekte smještaja obezbijedi dovoljno mjesta po grlu, kao što su npr. broj hranidbenih mjesta, broj ležišta, dovoljno mjesta za napajanje, odnosno dovoljan broj pojilica, te dovoljno prostora za kretanje. 

U tabeli 1, prikazane su potrebe za goveda simentalske pasmine goveda. 

Tabela 1: Dimenzije različitih dijelova ležišta u slobodnom sistemu držanja za goveda simentalske pasmine 

Oznake: Š – širina ležišta, D1 – dužina ležišta, D2 – dužina spojenih ležišta, V1 – visina stepenice na ulasku u ležište mjerena od poda staje, V2 – visina ležišta od dna ležišta do gornje šipke, L1 – dužina dijela ležište od ulaza u ležište do pregrade, L2 – dužina pregrade.

Razlika u odnosu na vezani sistem držanja je razdvajanje muže, ishrane i mjesta za odmaranje – ležišta. Dobro prilagođeno individualno ležište daje i komfor kravama, ali i zaštitu. Muža se obavlja u izmuzišta, koja se uglavnom nalaze u odvojenoj prostoriji. Tako se poboljšava higijena mlijeka. U stajama u kojima se koristi robot, muža se vrši u istoj prostoriji, ali je robot dobro osiguran kako s higijenske strane, tako i zbog mogućih fizičkih narušavanja pravilnosti rada. 

Pojašnjenja Tabele 1, a u odnosu na dijelove ležišta, su data na Slici 1.

Slika 1: Dijelovi ležišta

Ishrana se obavlja na prostoru uz krmni hodnik, koji se najčešće nalazi u sredini staje, odnosno na bočnoj strani objekta. Prostor za ležanje je obično odvojen od onog za hranjenje hodnikom za kretanje i izđubrivanje. Ponekad se pravi hodnik i između zida i prostora u kojem su smještene životinje. Suština držanja krava u slobodnom sistemu jeste da se omogući kretanje životinja, a posebno u uslovima gdje krave najveći dio svog života provode unutar staje. 

Od izuzetne važnosti je poznavanje kategorije životinja koje se drže, pasmine goveda i njenih karakteristika prije planiranja i projektovanja staja za njihovo držanje, a pogotovo veličina ležišta kada je u pitanju slobodan sistem sa boksovima.

Dvije najvažnije veličine su vidina grebena i kosa dužina tijela (Slika 2).

Slika 2: Osnovne mjere tijela govečeta za planiranje adekvatnog ležišta

Kad je u pitanju naspramno ležište, odnosno kako se često kaže na glava glavi, mjere su nešto manje, s obzirom na to da grlo dobija prostor za kretanje prilikom ustajanja u ovom ležištu. Na slici 3 prikazana je simulaciju ustajanja krava u takvom prostoru. 

Ležišta (boksovi) su međusobno odvojena i omogućavaju nesmetano odmaranje krava unutar njih. Najbolje je kad se prave u odnosu 1 ležište - 1 krava. U ovim sistemima korisni prostor po kravi treba da bude oko 6 m/grlu (zajedno sa prostorom za ležanje, ishranu, kretanje i napajanje). Ukoliko se radi o organskoj proizvodnji, krave treba da imaju dodatnih 4,5 m/grlu za ispust.

Slika 3: Naspramno ležište, simulacija ustajanja krava

Tu su svakako i drugi elementi ležišta o kojima je neophodno razmisliti i donijeti ispravnu odluku. A to su podloga, prostirka, pozicija u odnosu na otvore na štali itd.

Slobodni način držanja prikladan je za farme s više od 40 muznih grla.


Tagovi

Muzne krave Slobodan način držanja Ležišta Simentalska goveda Farma Boksovi u štali


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.