Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spas je u stočarstvu
  • 20.03.2018. 09:00

Slavko Brkić: Moj jarac Boško jak je kao traktor, a kad osjeti koze, niko mu na put stati ne može

Slavko Brkić, saobraćajni tehničar iz lijevčanskog sela Donji Karajzovci nije se mnogo dvoumio čime da se bavi nakon što je ostao bez posla u "Mašinskom servisu" u Novoj Topoli. Opredijelio se za stočarstvo, a prednost je dao uzgoju koza, ovaca i živine.

Foto: Zoran Pilipović
  • 8.212
  • 583
  • 0

Slavko Brkić se prije desetak godina, kada je ostao bez posla u nekada renomiranom "Mašinskom servisu" vratio porodičnom imanju. Preuredio ga je, zasijao žitarice i krmiva, te napunio objekte pretežno kozama i ovcama. Slavko nije mogao ni povjerovati da će mu stočarstvo pružiti ne samo materijalnu egzistenciju, već i olakšanje i dodatnu razonodu.

"Nestalo je tišine u dvorištu. Nakon odlaska iz preduzeća gdje je sve vrvjelo od obrade metala, nastala je tišina na mom imanju. Ali zakratko. Sada se na sve strane čuju koze i jarići, ovce, telad i živina. Zavolio sam stoku, navikao na nju i dan me prođe dok udarim dlanom o dlan", kaže Brkić.

Jarac Boško glavni na imanju

Ipak počasno mjesto na Brkićevom imanju zauzima jarac Alpinac, koga Karajzovčani od milja zovu raznim imenima.

"Najčešće ga zovemo Slovenac ili Boško. Odaziva se na oba imena. Nema mu premca. Ima brojno potomstvo, veoma je rasan i efikasan i za kratko vrijeme mi je napunio objekat jarićima. Sve češće i komšije dolaze sa kozama drugih pasmina želeći da im Boško popravi genetski potencijal", kaže Slavko.

Osim koza Alpinki Slavko se može pohvaliti i ovcama romanovske pasmine. Nedavno mu je jedna ovca ojagnjila četvorke. Mladunčadi stara tek dvije sedmice su živahni i trčkaraju po štali.

Boško ne grize, ne udara, ali je tvrdoglav...

"Planiram proširiti stado ovaca jer imam mjesta za ispašu. Isto tako planiram i povećati broj koza kojih sada imam desetak. Želim proizvoditi više kozjeg mlijeka jer se ono ovdje traži, a nema ga dovoljno. Koliko god bih imao kozijeg mlijeka prodao bih ga olako, jer se traži i kao namirnica, ali i kao lijek", kaže Brkić.

Dobre je naravi, ali tvrdoglav

Kada se umori od traktora ili kamiona, kojim obilazi obližnje pijace Slavko se druži sa jarcem Boškom. Kada ga je kupio imao je dvadeset kilograma. Sada je kapitalac.

Najčešće ga zovemo Slovenac ili Boško. Odaziva se na oba imena. Nema mu premca. Ima brojno potomstvo, veoma je rasan i efikasan i za kratko vrijeme mi je napunio objekat jarićima.

"Moj jarac Boško jak je kao traktor, kuda on naumi, tu prepreke nema. Dobre je naravi, ne grize, ne bode i ne udara, ali je tvrdoglav, gori od najgoreg magarca. Kada on u selu osjeti koze, taj će preko gore i preko vode, niko mu na put stati ne može. Ne vjerujem da u cijelom Lijevče polju pa i Potkozarju ima veći i ljepši jarac od moga Boleta, moga Alpinca i Slovenca, bar ja nisam nigdje video, a bio sam na mnogim sajmovima", priča Brkić snažno pridržavajući jarca u dvorištu kojem se ograničavanje bilo koje vrste ne dopada te kopa nogom, gura i vuče da se izbavi iz snažnih ruku svoga gazde.

U stočarstvu je spas

Slavko Brkić kaže da u Donjim i Gornjim Karajzovcima, selima sa najboljom i najplodnijim zemljištem u Lijevče polju ima dosta napuštenih imanja, ali i nezaposlenih mladih ljudi. Formula iz stočarstva koju je primijenio je prema njegovim riječima održiva.

Ne vjerujem da u cijelom Lijevče polju pa i Potkozarju ima veći i ljepši jarac od moga Boleta.

"Ovo je veoma dinamičan, plemenit i isplativ posao. Sve je bolje nego biti nezaposlen. Savjetujem mnogim nezaposlenim da pođu mojim stopama. Garantujem im da će vrlo brzo zavoljeti stoku. Jedini problem je kasnije bolan rastanak od jarića, jagnjadi ili teladi, koje prodajem, a sa njima se svakodnevno družim i igram. Ali novčanik mi nije više prazan, a ja nisam nezaposlen", kaže farmer Slavko Brkić iz Donjih Karajzovaca, sela u srcu Lijevča polja u gradiškoj opštini.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Slavko Brkić Jarac alpinac Kozarstvo Ovčarstvo Romanovska pasmina Stočarstvo


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕