Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena svinja
  • 05.08.2021. 10:00

Skuplja svinjetina neće popraviti stanje u stočarstvu - proizvođači na gubitku?

Pad cena žive vage svinja u Srbiji zbog smanjene tražnje od kada je počela pandemija Kovid-19 smanjili su broj svinja za oko 1,5, rekao je predsednik SPAS-a Zoran Milićević.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.110
  • 776
  • 0

Svinjsko meso u trgovinskim lancima poskupelo je poslednjih nedelju dana za nekih 10 odsto, dok je junetina skuplja i za 15 do 17 procenata. Stručnjaci kažu da se situacija sa otkupnom cenom stoke, naročito tovljenika, sada malo stabilizovala, jer su se klaničari trenutno nešto više okrenuli našim stočarima, pišu Večernje novosti.

Trgovci su, svakako, pronašli svoj deo kolača, pa se cene svinjskog mesa razlikuju i za 100 dinara. U pojedinim marketima, kilogram svinjske plećke košta 599, ali može negde da se pazari i za 439 dinara.

Međutim, na drugu činjenicu ukazuju proizvođači. Pad cena žive vage svinja u Srbiji zbog smanjene tražnje od kada je počela pandemija Kovid-19 smanjili su broj svinja za oko 1,5 miliona jer proizvođači gase proizvodnju kako bi smanjili gubitke, rekao je za Betu predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević.

Svaka cena ispod 200 dinara donosi gubitke

Dodao je da se stanje u svinjarstvu neće bitnije popraviti ovih dana blagi rast cena žive vage sa 100 do 120 dinara po kilogramu na 160 do 170 dinara jer su zbog poskupljenja hrane drastični gubici u prozvodnji tovnih svinja. Smatra da bi se isplatila proizvodnja tovljenika, kilogram bi trebalo da košta više od 200 dinara jer svaka cena ispod te donosi ogromne gubitke.

On je rekao da je ovih dana meso u trgovinama poskupelo za 10-20 odsto jer trgovci ne žele da gube, a kada je bilo 100-120 dinara po kilogramu nisu smanjivali cenu po kojoj su ga prodavali pre toga.

STIPS: Viša cena jagnjadi u Požarevcu i junadi u Šapcu, krmače jeftinije u Kragujevcu

Prema izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), prodaja prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je slaba, a cena je varirala od 200 do 300 din/kg. Nije bilo značajne razlike u ponudi tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na prethodni mesec. Prodajna cena varirala je od 130 do 160 din/kg, ali je dominirao iznos od 150 din/kg.

Ponuda tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma bila je slaba kao i tokom juna. Prodavali su se po ceni koja je najčešće varirala od 130 do 150 din/kg. Broj dovezenih krmača za klanje na stočne pijace bio je mali prvenstveno zbog visokih temperatura i otežanih uslova transporta. U pogledu obima prodaje, nije bilo značajnijih promena u odnosu na jun. Dominantna cena iznosila je 100 din/kg, kao i tokom juna.


Tagovi

Cena svinja Svinjsko meso Zoran Milićević Tovljenici STIPS Stočarstvo u Srbiji Klaničari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D