Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni angus
  • 19.11.2019. 14:00
  • Alberta, Kanada

Skuplja krava nego Tesla - uključit će ju u program transfera embrija

Kravu su kupila dva američka stočara, a budući da je krava steona, novi će je vlasnici vjerojatno uključiti u program transfera embrija kako bi unaprijedili vlastito stado.

Foto: Depositphotos/schlag
  • 421
  • 34
  • 0

Osmogodišnja čistokrvna krava pasmine Crni angus prodana je prošle sedmice na aukciji u Alberti (provincija u zapadnoj Kanadi), za 140.000 dolara (gotovo 190.000 KM) što je, kako komentiraju na calgary.ctvnews.ca, cijena veća nego za Teslu. 

Vrijedna krava nema imena 

Životinju, poznatu tek pod nazivom 109z, prodao je vlasnik farme U2 tokom dvodnevne rasprodaje u aukcijskoj kući Perlich Bros. 

Ipak, 109z, krava bez imena, nije prosječna krava. "Nema puno krava poput nje, ona je jedinstvena", rekao je Darren Unger, vlasnik U2 farme. 

U kompaniji Perlich Bros kažu kako je ovo najviša cijena koju je itko ikada platio za kravu na njihovim aukcijama, u posljednjih 52 godine kako ta aukcijska kuća postoji. 

Ipak, podsjetimo na ogromnu cifru koju je u februaru ostvario bik imena America na aukciji koja je trajala svega 6 minuta. 

Prodali bika za 1,51 milijun dolara - novi svjetski rekord

Prodaja bezimene krave promovirana je kao "Disperziranje generacije" (Dispersal of a Generation), a privukla je kupce iz čitave Kanade, SAD-a, čak i Meksika. 

Tehnologija transfera embrija 

Ranč U2 porodični je posao, a vode ga Darren i Joanne Unger, zajedno sa svoje dvoje djece. Darren je izjavio kako je znao kako će krava biti zanimljiva kupcima, ali ne u rekordnoj mjeri. 

Kravu su kupila dva američka stočara, a budući da je krava steona, novi će je vlasnici vjerojatno uključiti u program transfera embrija kako bi unaprijedili vlastito stado. 

Stočari, znate da je embriotransfer kod goveda dostupan i u BiH?

Naime, radi se o tehnologiji koja uključuje prikupljanje embrija iz maternice krave davatelja te prijenos u sinkrone primateljice koje će služiti kao surogat majke. Ova opcija može povećati reproduktivnu učinkovitost krave omogućujući joj da godišnje ima brojnu telad. 


Tagovi

Crni angus Aukcija Prodana krava Rekordna cijena Tesla Transfer embrija Surogat majka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas