Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje životinja
  • 22.12.2022. 15:00
  • Slovenija

Skrivene kamere u klanici: Neomamljene životinje iskrvare pri punoj svesti?

Na snimku se vidi svinja vezana za nogu, na traci za klanje bez da je prethodno omamljena, a pri punoj svesti je i iskrvarila do smrti, opisuju u slovenačkom udruženju klanje u klanici PZ Rače.

Foto: AETP
  • 1.165
  • 200
  • 0

Slovenačko udruženje AETP (Animal Enterprise Transparency Project) prošle godine javno je objavilo snimke koji su otkrili brutalno iživljavanje nad svinjama i bikovima u mariborskoj klanici Košaki. One su tada izazvale tolike kontroverze da su neki od većih trgovačkih lanaca izbacili njihove proizvode iz prodaje. 

Ovih dana su objavili novi video snimljen skrivenim kamerama koji, navode u saopštenju, pokazuju da navedeni slučaj nije redak primer već rutinska praksa. Dakle, u klanici poljoprivredne zadruge Rače, koja je, opisuju, izgrađena prema savremenim evropskim smernicama, snimke pokazuju da radnici redovno zlostavljaju životinje palicama i udarcima, a omamljivanje pre klanja je manjkavo ili se uopšte ne sprovodi. Zlostavljanje životinja potvrdili su i iz Uprave za bezbednost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja (UVHVVR).

Nepravilno omamljivanje

Na snimku se vidi svinja vezana za nogu, na traci za klanje bez da je prethodno omamljena, a pri punoj svesti je i iskrvarila do smrti, opisuju u ovom udruženju te navode da su svedočili ogromnom broju slučajeva nepravilnog omamljivanja. U gotovo polovini svih viđenih pokušaja, struja nije bila dovoljno jaka da obezbedi gubitak svesti kod životinja. Kaže, kako ih je samo fizički paralizovala te da pri punoj svesti odlaze na klanje.

Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?

Takođe navode da su primetili da postoji vrlo dug vremenski period od omamljivanja životinje elektrošokom do reza vratnih žila, a prosečno traje dva minuta iako bi to po pravilima trebalo da učine unutar 15 sekundi.

"Po isteku 15 sekundi dolazi do povratka svesti životinje. Čak i kod naizgled pravilnog omamljivanja velika većina bikova jasno reaguje na ubod noža, ali ti vrlo primetni znakovi ne smetaju radnicima i veterinarima", navode dodajući da je omamljivanje tokom klanja daleko od mišljenja javnosti da životinje bezbolno zaspe.

Zaklana krava još uvek diže glavu 

Ukinuti klanice? 

Oglasili su se i u udruženju "Prijatelji životinja" gde pišu kako ništa nije humano u vezi sa klanicama.

"Celokupni život 'životinja za hranu' uključuje neprirodan uzgoj, okrutan odnos, veštačko hranjenje kao i duge vožnje koje vode u neminovnu smrt", izjavili su, a navedeno potrkepljuju opisom uzgoja u skučenim torovima, uz električne palice, uvrtanje repova te mučenjem i strahovima koji su, tvrde, još uvek vrlo česte pojave. 

Šokantni uslovi za životinje i hranu u mađarskoj ilegalnoj klanici

"Jedini način da se spasu životinje od stravične patnje u fabrikama smrti je prestati da ih jedemo i posegnemo za jednako ukusnim i dostupnim biljnim mesom i proizvodima", poručili su. 

Takođe pozivaju i na potpisivanje građanske inicijative čiji je cilj da se u Evropi ukinu klanice. Odnosno, njome se poziva Evropska komisija da iz delatnosti prihvatljivih za poljoprivredne subvencije isključi stočarstvo i među njih uvrsti etičke i ekološke alternative, za proizvodnju biljnog i kultivisanog mesa, koje je kako navode u ovom udruženju, istovremeno organsko, čisto, zdravije, ali i bez antibiotika, gnoja, tumora i patnje životinja.

A kako izgleda klanje u slovenačkoj klanici poljoprivredne zadruge Rače, pogledajte u videu: 

Brez klavnice ni klobase, 2021-2022 from AETP on Vimeo.


Tagovi

PZ Rače Klanje životinja Dobrobit životinja Nepravilno omamljivanje Okrutnost Klanice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!