Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kladuško ovčarstvo
  • 26.04.2022. 13:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Velika Kladuša

Sinanove ovce brste njive u čitavom selu - ko neće živu ovcu, kupi pečenje

Cijena janjaca je od 7 KM do 7,5 KM žive vage, za njima je ove godine nešto veća potražnja, a ovcu uspije prodati za 250 do 300 KM

Foto: Facebook/Sinan Gerzić
  • 627
  • 66
  • 0

Brojno stanje ovaca u Bosni i Hercegovini se, ako je vjerovati statistikama, za tri decenije nije mnogo smanjilo. Naime, prema popisu iz 1991. godine u bh. domaćinstvima je uzgajano 1,2 miliona ovaca. Prije dvije godine, taj broj je bio tek nešto veći od milion, odnosno 508 hiljada u FBiH i 591 hiljada u RS

Još se čekaju podaci za prošlu godinu, za koju stočari kažu da je bila preteška te da je broj grla upolovljen. Generalno je stočarska proizvodnja mala u BiH, a ovčarstvo se većinom odvija u manjim seoskim domaćinstvima. 

Osrednja isplativost

U Donjoj Slapnici, u velikokladuškom selu Kurtići, Sinan Gerzić, drži stado od oko 300 ovaca. Da je lako, kaže, nije: "Mnogo je gubitaka, treba dosta uložiti truda, rada i finansija. Kad stasa za prodaju onda kupac oklijeva zbog cijene, pa kaže mršava, debela i tako, nije lako.

Isplativost je osrednja, prema njegovoj ocjeni, zavisi i od perioda. Pred praznike malo poraste. Cijena janjaca je od 7 KM do 7,5 KM žive vage, za njima je ove godine nešto veća potražnja, a ovcu uspije prodati za 250 do 300 KM, najviše pred Kurban-bajram. Kako prodaja ipak nije na zavidnom nivou, sve češće završavaju na ražnju. 

"Prodajem i pečenje, najviše zato što ne mogu prodati ovako žive vage, kupac dođe izabere 50-tak komada i one druge ostavi, ne paše mu, pa traže zamjerke. Njih onda pečem i prodajem, ako neko kupi čitavo janje onda mu je 25 KM/kg, a po kilogramu je 28 maraka", kaže Gerić. 

Nerazumijevanje kupaca

Rijetki su kaže oni koji razumiju da je sama proizvodnja poskupila. Kukuruz je duplo skuplji, a njegove su ovce tokom zimskog perioda od dva i pol mjeseca, pojele oko 5.000 bala sijena i 200 kilograma kukuruza. 

"Plus na to sve i sol, injekcije, kupanje", kaže ovaj ovčar, dodavši da farmu drži s jednim prijateljem, a imaju i pastira. 

Dolaskom proljeća, održavanje je lakše jer su ovce na ispaši. Ne idu, kaže, daleko jer u selu niko stoku ne drži pa mu komšije ustupaju svoja imanja. Kukuruz je nedavno posijao na 16 dunuma, a očekuje dobar urod. 

"Zemlju smo torili ovčijim stajnjakom, a kupio sam nešto i gnojiva, sad je sve do vremena", kaže Gerić. 

Sve je isfinansirao vlastitim sredstvima. Iako su ove godine najavljeni veći poticaji, poljoprivrednici u FBiH ih još nisu osjetili. Sredstva su još uvijek samo na papiru, a sjetva je uveliko počela. S federalnog nivoa je za ovčarsku proizvodnju ove godine namijenjeno 5,5 miliona KM, odnosno 210.000 za svježe ovčje mlijeko i 5,3 miliona za rasplodnu stoku-ovce.

 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Ovce Uzgoj ovaca Janjad Pečenje Velika Kladuša Sinan Gerzić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]