Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampionski pehar
  • 24.05.2023. 13:30
  • Hrtkovci, Ruma

Sin birao, ovan Soko pehar dobio!

Desetogodišnji sin Milorada Čuletića iz Hrtkovaca, zamolio je svog oca pred 90. Međunarodni sajam poljoprivrede da izloži Sokola. I upravo je njegovim izborom otac dobio šampionski pehar u kategoriji ovnova il de frans rase.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 209
  • 60
  • 0

Na 90. Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu u štalskom dijelu, mogla su se vidjeti jedra grla mnogih rasa ovaca. Biralo se danima, a u kategoriji ovnova starijih od tri godine il de frans rase, veliki šampionski pehar osvojio je Soko, vlasnika Milorada Čuletića iz Hrtkovaca kod Rume u Srbiji.

"On je ustvari u vlasništvu moga desetogodišnjeg sina od prije dvije godine i on me je zamolio da njega izlažem. Ocjenjivao se eksterijer grla, njegova produktivnost - koliko je jaganjaca dao, zatim mesnatost, kosnatost, visina, dužina", rekao je ponosni otac.

"Nije samo Soko nagrađen, i ovce su mi dobile pehar iste rase, a veliki srebrni šampionski pehar dobio sam za kolekciju šilježadi. Ovo mi je 16. godina kako izlažem, sedam puta smo bili apsolutni šampioni. Imam preko dvadesetak titula i dvije decenije se bavimo ovim", kaže Čuletić koji se, radeći nekada na farmi u Obrovcu, prvi put susreo sa ovom rasom i uočio mnoge prednosti: dobra plodnost, visoka mliječnost, dobar potrošač otpadne hrane.

"Sve što krave od silaže nisu jele, to je prošlo kod njih."

Od pet do 500

Te 2000. godine je na kredit kupio prvih pet ovaca i danas je došao do broja od oko 500 grla. Za svoje šampionsko stado "krivi" dobru genetiku koju uvozi iz Francuske. Međutim, i sam je izvozio za Sjevernu Makedoniju i BiH. Hranu obezbjeđuje sa svojih i njiva u zakupu, a ono što mu tokom dva, tri mjeseca u godini "zafali" kupi - lucerku i kukuruz.

I šilježad su dobila svoj pehar

"Kod mene su uglavnom unaprijed poručivali od par do 50 ili 100 komada. Međutim, od korone ljudi su postali malo obazriviji, a i cijena žitarica je uticala na samu potražnju. Međutim, u posljednje vrijeme, polako se sve to vraća u normalu i svaki dan neko zove da kupi grlo", kaže Čuletić.


Tagovi

Farma Čuletić Veliki šampionski pehar Il de frans ovce Ovan Soko Milorad Čuletić Uvozna genetika Izvoz grla 90. sajam poljoprivrede


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner