Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU svinjarstvo
  • 22.03.2023. 15:00

Sektor proizvodnje svinjskog mesa mora biti održiviji

U fokusu EU svinjarstva će biti ekološki prihvatljiva proizvodnja sa naglaskom na dobrobit životinja.

Foto: Depositphoto/ BerndWolter
  • 73
  • 6
  • 0

Sektor proizvodnje svinjskog mesa mora biti održiviji, zaključak je grupe za razmatranje svinjarstva (European Pigmeat Reflection Group) koja je službeno osnovana pre godinu dana, kada se ovaj sektor suočavao s nizom ozbiljnih poteškoća kao što su sanitarna ograničenja u kontekstu Covid-19, usporavanje izvoza u Kinu, dalje širenje afričke svinjske kuge i povećanja ulaznih troškova.

Nakon višemesečnog rada, objavili su izveštaj sa preporukama u čijem je fokusu prelazak na ekološki prihvatljivu proizvodnju, s naglaskom na dobrobit životinja.  

Januš Vojčehovski, komesar za poljoprivredu EK zadovoljan je radom grupe i preporukama koje su izneli, njih 26, a koje pokrivaju socio-ekonomske, ekološke i klimatske izazove, dobrobit životinja, istraživanja i inovacije. Većina ih je usmerena na države članice i zainteresovane strane, a nekoliko njih i na samu Komisiju. To je, na primer, slučaj sa organskim uzgojem, organizacijama proizvođača, izvorima stočne hrane i proteina te promovisanjem standarda kvalitete i proizvodnje EU-a.

Vojčehovski je u svom obraćanju ministrima podsetio kako će sedam milijardi evra biti usmereno poboljšanju dobrobiti i zdravlju životinja te da se preispituje zakonodavstvo na tu temu. Naglasio je da će Komisija 2023. dodeliti 28 miliona evra za promotivne kampanje za organsku poljoprivredu i održivu proizvodnju. S dodatnih 36 miliona evra podržaće promovisanje održive prakse korisne za klimu, životnu sredinu i dobrobit životinja te potrošnju održivo proizvedenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Kada je reč o zavisnosti sektora od uvezene stočne hrane, najavio je da će za godinu dana biti predstavljen pristup proteinima

Takođe, Horizon Europe će uložiti oko devet milijardi evra EU fondova za podršku istraživanju i inovacijama, a jedna trećina će biti posebno namenjena za poljoprivredu. Dodatna sredstva se izdvajaju i za istraživačke projekte koji razvijaju pilot vakcine protiv afričke svinjske kuge.


Tagovi

Evropska komisija Održivost Dobrobit životinja Uzgoj svinja EU svinjarstvo Januš Vojčehovski


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.