Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 18.02.2021. 12:00

Sa tova svinja prešli na tov junadi - ali cena sve niža, a prodaja neizvesna

Ne samo da je cena niska već bikove nismo imali ni kome da prodamo. Da ne kažem da smo kupce u poslednje vreme čekali i pola godine, kaže Tomislav Vuković, somborski stočar.

Foto: Zlata Vasiljević
  • 470
  • 93
  • 0

Vukovići na salašima Gradina, kraj Sombora tov svinja zamenili su tovom junadi i mlečnim govedarstvom. Na farmama, na dve adrese, Tomislav i njegov brat imaju oko 100 grla stoke. Posla ima za sve članove porodice, a po potrebi angažuju se i sezonski radnici, prenosi Hrvatska riječ.

Trenutno je na ovom gazdinstvu stotinak grla krupne stoke. Dnevno se pomuze i Somboledu isporuči između 250 i 350 litara mleka. Broj muznih krava ne nameravaju da povećaju, a razlog je cena mleka koja je od Nove godine niža, za dinar. Što je razlog te korekcije, koja nije zaobišla ni druge proizvođače, ne znaju, jer kažu, razgovora s mlekarama nema.

"Ova korekcija cene na niže dogodila se u vreme kada cena hrane raste na nedeljnom nivou. Sojina sačma je sada 88 dinara za kilogram, a pre godinu dana bila je 56. Za tih godinu dana naše mleko pojeftinilo je za dinar. S državnom premijom za mleko dobijamo po litri 38 dinara. Uz to, za muzne krave država daje podsticaj od 25.000 dinara po grlu", kaže Tomislav Vuković i dodaje da pravila u isplati nema.

Dok stočari čekaju subvencije da krenu u prolećne radove - predmet je i dalje "u obradi"

"Podsticaj za 2019. dobili smo u aprilu 2020. godine, a za 2020. u decembru. Dok za junice prvotelke još nismo dobili isplatu za 2019. godinu."

Sve rizičnija proizvodnja u stočarstvu

Uz muzne krave Vukovići bave se i tovom junadi. Ideja je bila povećati tov, a smanjiti proizvodnju mleka.

"Tov bikova zahteva manje rada, pre svega oko hranjenja. Umesto 25 krava na muži, možemo hraniti 60 bikova. Tu je muža, čišćenje i priprema za mužu i posle muže, zatim dezinfekcija, jer proizvodnja mleka ekstra klase sve to zahteva. Ta ideja je za sada na čekanju, jer je poslednje dve godine cena bikova bila nepredvidiva i niska", kaže supruga Kristina Vuković.

Na priču se nadovezuje Tomislav i pojašnjava cenovnu "klackalicu" u ovoj proizvodnji.

Vukovići imaju plan da smanje broj muznih krava, a posvete se više tovu junadi

"U avgustu 2018. godine bikove smo prodali za 2,37 evra, u februaru 2019. za 2,30, a u junu te godine za 1,85 evra. Poslednju turu sada smo prodali za 1,5 evra. I ne samo da je cena niska već bikove nismo imali ni kome da prodamo. Da ne kažem da smo kupce u poslednje vreme čekali i pola godine. I onda je gubitak još veći - hranimo bikove i dalje, a cena im samo pada", kaže Tomislav.

Cena je sada, kako kaže naš sagovornik, oko 1,95 evra. Bikova nema pa je povećana tražnja, što je naznaka i da će cena narednih dana konačno biti korigovana na gore. A dokle će to trajati? Ta neizvesnost je ono što muči proizvođače i razlog je što je svako planiranje na duže staze rizično.


Tagovi

Tov svinja Tov bikova Tomislav Vuković Kristina Vuković Cena mleka Subvencije Premija za mleko


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u