Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najplodnija rasa
  • 13.01.2017. 12:30

Romanovska ovca - i plodnost i kvalitet

Na našem terenu pojavila se nova rasa - romanovska ovca. Ona svojim izgledom liči na neke autohtone primitivne rase, ali je vredna pažnje, jer je u svetu definisana kao najplodnija.

Foto: Susan S. / Flickr
  • 5.398
  • 842
  • 0

Virtemberg rasa ovce kod nas je veoma rasprostranjena, čak toliko da je poprimila odlike ovog podneblja. Sada imamo naš tip te rase, koja se dobro uklopila i odlična je kao meso i kao vuna. Međutim, na našem terenu pojavila se jedna nova rasa - romanovska ovca.

Najveći indeks plodnosti

Stručnjak u novosadskoj Poljoprivrednoj stanici Aleksandra Jocić kaže da romanovska ovca svojim izgledom liči na neke autohtone primitivne rase. Sa druge strane, ta rasa je vredna pažnje, jer je u svetu definisana kao najplodnija. Indeks plodnosti 2,6 nema ni jedna druga ovca. To znači da od stotinu ovaca dobijemo od 260 do 400 jaganjaca godišnje, s obzirom na to da se jagnje dva puta godišnje.

"Ta ovca nema veliki prirast, bez izraženog je gabarita sa težinom od oko 50 kilograma za ženke, a od 70 do 90 kilograma su najreprezentativniji predstavnici ovnova. Tu rasu ovaca karakterišu mali zahtevi po pitanju nege, ishrane i kvaliteta obroka. Romanovska ovca je i odlične mlečnosti i bez problema othrani svoje potomstvo", objašnjava Aleksandra Jocić.

Romanovske ovce iz Obrovca

Veći zapat romanovske ovce stigao je kod nas na jednu farmu u Obrovcu, podseća Aleksandra Jocić. Ona navodi da su grla sa pedigreom uvežena iz Hrvatske, jer je tamo ima.

"Ovce izgledaju savršeno! Pregledala sam ih, to je bila prva selekcijska smotra kod njih. Ono što sam odmah primetila je da se staja gde grla borave ne oseća na ovce. Bila sam i u drugim farmama, gde su takođe veoma uredni objekti, ali se osećala životinjska vrsta koja tamo boravi. Međutim, u objektu gde je bila romanovska rasa nisam osećala miris ovaca. Onda sam saznala od vlasnika farme da je to jedan od kriterijuma koji je njega fascinirao kod tih ovaca i koji ga je opredelio da njih gaji", prenosi svoje utiske Jocić.

Kažu da oni koji probaju meso tih ovaca imaju samo reči hvale za kvalitet i organoleptičke osobine. To je dobro, jer se potrošači najčešće dele na one koji vole i oni koji ne vole ovčije meso. Sagovornica veruje da će zbog toga, kao i dobrih proizvodnih osobina, ova rasa ovaca naći mesto na našem tržištu.

Perspektiva gajenja malih preživara

Jocić smatra da je gajenja malih preživara perspektivno i isplativo u Vojvodini, iako je tržište nesigurno. Smatram da bi trebalo da se radi na popularizaciji ove delatnosti.

"Mi smo prirodno predodređeni za takvu proizvodnju, jer imamo dosta hrane za farme koza i ovaca. Hrana koja je sekundarna iz ratarskih proizvodnji idealna je za male preživare. Ukoliko bi organizovali mnogo kooperanata sa istim kvalitetom proizvoda, onda bi to mogli da plasiramo na tržište", ocenjuje Jocić.

Dodaje i da udruženja ovčara nisu dovoljno dobro organizovana i da bi to moralo da se promeni, kako bi zajednički lakše mogli da nastupaju na tržištu.

Foto: Susan S. / Flickr


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Ovčarstvo Romanovska ovca Plodnost ovaca


Autor

Stevan Davidović - Zeremski

Više [+]

Stevan Davidović Zeremski, Novi Sad