Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Romanovska ovca
  • 21.07.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Novi Slankamen

Romanovska ovca: Dva jagnjeta trošak, a druga dva - zarada!

Mladi stočar iz Srema kaže da se romanovske ovce jagnje dva puta godišnje, u proseku po dva do tri jagnjeta. Ima i svoju računicu: od četiri jagnjeta dva su trošak, a dva - zarada!

Foto: Julijana El Omari
  • 1.419
  • 60
  • 0

Nemanja Radaković, mladić iz Novog Slankamena u Sremu, pre tri godine je napustio siguran državni posao i odlučio da se bavi uzgojem ovaca. Uz pomoć porodice i roditelja sagradio je lep ovčarnik, površine 200 kvadrata za uzgoj stada od 100 do 120 ovaca. U farmi je trenutno 70 priplodnih umatičenih ovaca romanovske rase sa tendencijom popunjavanja njenog kapaciteta.

"Odabrao sam romanovsku rasu zbog njene velike plodnosti, otpornosti na loše klimatske uslove, bolesti i parazite. Prvo matično stado od 20 priplodnih umatičenih ovaca kupljeno je u našoj zemlji, ali sa genetskim poreklom iz Češke i Nemačke", kaže Nemanja i naglašava da je prošle godine uvezao i dva pedigrirana ovna plaćena po 1.500 evra.

Ovčarnik od prirodnog materijala 

Naš sagovornik se nije mnogo dvoumio ni oko izgradnje ovčarnika. Mogao je da bira koji će građevinski materijal da upotrebi - ciglu, opeku, drvo, kamen, beton, ali se opredelio za drveni materijal koji je najpogodniji za stanište ovaca.

Drvo je najpogodniji materijal za štalu za ovce (foto: Nemanja Radaković)

"Ovčarnik je izgrađen od dasaka, drvenih talpi i letava. Jedna duža strana ovčarnika zbog prirodne ventilacije ima otvor od metar i po, a druga od pola metra. Središni prostor je betoniran, a levo i desno su odeljci (boravište i porodilište) u kojima ovce borave i leže na zemlji sa prostirkom koja se čisti i iz farme iznosi svaka tri meseca. Tu su bokosevi za odvajanje jagnjadi posle sisanja", pokazuje nam Nemanja i ističe da se ovce isključivo hrane na jaslama i da nemaju slobodan ispust.

Ovce mogu da se pare tokom cele godine

Romanovske ovce su policiklične jer se polni ciklus javlja tokom cele godine. Pasivni polni nagon traje 60 časova, odnosno dva puta duže nego kod drugih rasa ovaca. Za to vreme ovce se osemene dva do četiri puta, jer se tako plodnost povećava i do 30 odsto u odnosu na grla koja su jednokratno osemenjena. Inače, ženke se uvode u priplod sa starošću od godinu, a ovnovi od godinu i po dana.

Priplodne ovce ove rase mogu odjednom da ojagnje i četiri do pet jagnjadi, ali naš mladi sagovornik kaže da je do sada u proseku pri jagnjenju imao između tri i četiri mladunaca.

Na 100 ovaca može se dobiti oko 400 jagnjadi

"To je i više nego dovoljno ako se zna da se ova rasa može jagnjiti dva puta godišnje. Pri dvokratnom jagnjenju, godišnje može da se dobije oko 400 jagnjadi od 100 ovaca. Inače, moja proverena računica pokazuje da se samo od reprodukcije ovaca može održavati farma, jer od četiri dobijena jagnjeta - dva pokrivaju troškove, a druga dva su zarada", objašnjava Nemanja.

Hranu za ovce ipak kupuje

Iako ima nešto svoje zemlje, a može i da je zakupi kako bi proizvodio raznovrsnu hranu za ovce, Nemanja svu hranu; kabastu i zrnastu - kupuje. Na našu primedbu da mu je tako ovčarenje skuplje, mladi stočar odgovara da je verovatno tako, ali da zato ne mora da ulaže u poljoprivrednu mehanizaciju (koju ne poseduje), setvu, đubrenje i hemijsku zaštitu i ne mora da strepi od suše i gradonosnih oblaka.

Romanovska ovca - čista računica

"Zbog toga je moj način ovčarenja veoma privlačan i lak. Pri uzgoju ovaca vodim samo evidenciju o parenju i matičenju i dva-tri puta stavljam hranu u jasle."


Tagovi

Romanovkse ovce Zarada Plemenita rasa Uzgoj Jagnjad Policiklične ovce Jagnjenje Polni nagon Nemanja Radaković


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.