Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovljenici
  • 18.04.2018. 14:00

Roland Holo: Uslužni tov svinja važan za razvoj Doroslova

Roland Holo iz Doroslova kod Sombora pokrenuo je uslužni tov svinja, u koji će uključiti oko 50 porodica.

Foto: Đorđe Simović
  • 3.798
  • 295
  • 0

Roland Holo iz Doroslova kod Sombora pokrenuo je uslužni tov svinja, u koji će uključiti oko 50 porodica. Veruje da će ovo biti od ekonomskog značaja za selo, kao i za proizvodnju domaćih tovljenika, jer ih Srbija uvozi oko 40%. Trenutni plasman njegove farme je 4.500 tovljenika, od čega 10% uslužnog tova, a saradnjom sa ovim gazdinstvima cilj je 15.000 svinja

"Našli smo zajednički interes sa kooperantima, gde bi zajednički mogli da radimo na tome da naši ljudi ostaju na selu, da žive na selu i da solidno zarađuju. Osiguraćemo sve što je potrebno, a naročito prasad i hranu. Meštani, koji nam se priključuju, uglavnom imaju objekte, neki od njih stare, a neki one koje će adaptirati, dok ima i onih koji bi da grade i najsavremenije farme", izjavio je Holo za RTV.

Svinjarstvo - posao ili hobi?

Cena 12 evro centi

Njegovi saradnici se nadaju da će ovo doprineti razvoju sela. Ugovorena fiksna cena po kilogramu prirasta iznosi 12 evro centi. Najveći deo proizvodnje će završiti u domaćim klanicama, dok će se priplodni materijal izvoziti u Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. Holo kaže da je tržište otvoreno i da Srbiji treba više svinja. Smatra i da je prednost za poljoprivrednu proizvodnju to što će upotreba stajnjaka poboljšati kvalitet zemljišta.


Izvori

RTV


Tagovi

Roland Holo Doroslovo Tov svinja Kooperanti


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.