Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboagro
  • 14.12.2020. 18:00

Robot hrani svinje i pušta im muziku - hit među brazilskim stočarima

Robot koji raspoređuje hranu svinjama prema uputstvima koje mu zadaje stočar i dok im deli obroke usput pušta klasičnu muziku, može uštedeti oko 6.400 evra po stadu od 1.000 svinja.

Foto: Depositphotos/ilfede
  • 306
  • 196
  • 0

Brazilska kompanija Roboargo osmislila je robot koji raspoređuje hranu svinjama prema uputstvima koje mu zadaje stočar, a dok im mašina deli obroke, pušta i klasičnu muziku koja, navode, opušta životinje, piše reuters.

U kompaniji kažu da su im ove godine narudžbine porasle u proseku za oko 400 odsto, a mesečno prodaju čak 60 ovih robota.

Klasična muzika ublažava stres kod životinja

Reč je o mašini koja koristi linearne hranilice koje omogućavaju svinjama podeljenim u boksove da dobiju tačnu količinu hrane koja im je potrebna za svaki obrok. Takođe, dok to radi, pušta im klasičnu muziku za koju ova firma tvrdi da ublažava stres kod životinja.

"Robot smanjuju prisutnost ljudi na farmama i skuplja podatke koji pomažu da se poboljša celokupno upravljanje stadom", rekao je direktor spomenute kompanije, Đovani Molin.

I hrani i relaksira (Foto: Roboagro)

"Hrana za životinje čini do 75 odsto troškova uzgoja, a broji se svaki cent usled naglog porasta cena žitarica i njihove velike potražnje", dodao je.

Prema njemu, poljoprivrednici koji koriste ovu tehnologiju mogu da poboljšaju odnos konverzije hrane za svinje, ujedno povećavajući kvalitet mesa.

Štedi oko 6.400 evra godišnje

"Robot može da uštedi 7.792 američkih dolara (oko 6.400 evra) godišnje po krdu od 1.000 svinja", kaže Molin dodavši kako u proračun nisu uključeni troškovi rada.

Ove robote koristi oko 500 farmi širom Brazila, uključujući velike proizvođače popt JBS SA i BRF SA koji se proteklih meseci u svojim pogonima borili sa epidemijom COVIDa-19, jer je bio zaražen veliki broj radnika.

Automatizovana farma: Senzori upravljaju protokom mleka, a softver prikuplja podatke

Inače, ova država povećala je opseg izvoza svinjetine za 40 odsto u prvih 10 meseci ove godine. Ta je trgovina generisala 1,87 milijardi dolara prihoda, što je gotovo 50 odsto porasta zbog snažne potražnje u Kini.

Korišćenje klasične muzike pri hranjenju životinja temelji se na nekoliko studija koje, piše pigprogress, dokazuju efikasnost ove vrste strategije u fazi rasta svinja. Jedno od ovih istraživanja sproveo je tim sa Univerziteta u Sao Paulu (USP) koji je pokazao da "senzorsko obogaćivanje životne sredine" dovodi do boljeg ponašanja, održavanja stope rasta i niže potrošnje hrane.

Kako izgleda rad Roboagro robota pogledajte u videu:


Tagovi

Roboagro Robot Ishrana svinja Farma svinja Brazil


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.