Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lely
  • 25.10.2020. 20:30

Revolucija za farme: Nova aplikacija, mašina za snabdevanje svežom travom i proizvodnju stajnjaka

Kompanija Lely predstavila je tri inovativna proizvoda: Lely Sphere, Lely Horizon i Lely Exos. Njihov autonomni sistem pomaže farmerima, obezbeđuje dobrobit životinja dok istovremeno smanjuje emisije štetnih gasova.

Foto: Lely
  • 899
  • 114
  • 0

Farme u budućnosti biće u potpunosti robotizovane i to 24 sata dnevno, svih sedam dana u nedelji uz mogućnost da se krave slobodno kreću, kako bi njihova dobrobit bila zagarantovana, poruka je sa događaja Lely Future Farm Days, koju je organizovala holandska kompanija Lely kako bi predstavila nove koncepte automatizacije.

"Uticaj poljoprivrede na prirodu takođe je pod budnim okom, a propisi postaju sve stroži. Proizvođači mleka moraju da promene način rada kako bi obezbedili svoju budućnost", izjavio je izvršni direktor ove kompanije, Andre van Trost.

Njihova vizija budućnosti uključuje cirkularnu ekonomiju, a u tu svrhu predstavili su tri inovativna proizvoda - Lely Exos, Lely Sphere i Lely Horizon.

Krave stalno snabdeva svežom travom

Lely Exos je prvi potpuno samostalni sistem za košenje tokom vegetacije i hranjenje svežom travom u štali. Ovo električno vozilo samostalno kosi, utovaruje i distribuira travu kravama. Na taj način im obezbeđuje svež izvor hrane 24 sata dnevno, štedeći vreme i rad stočara.

Još jedan bonus ovog sistema su niži troškovi rada i hrane. Naime, iskustvo na eksperimentalnim farmama pokazalo je da mlekarska farma uz pomoć ove mašine može da podmiri polovinu svojih potreba za hranom, što uključuje svežu travu tokom cele vegetacije od ranog proleća do kasne jeseni.

Lely Sphere pravi tri vrste stajnjaka

Odvajanje urina od ostatka fekalija moguće je uz inovativnu mašinu nazvan Lely Sphere. Sistem odvaja stajsko đubrivo i osoku, transformiše emisiju azota i stvara tri važne vrste đubriva - azotno, fosforno i kalijumovo.

"Dizajniran je da pomogne proizvođačima mleka da maksimalno iskoriste dargocene hranljive sastojke i tako ujedno podstaknu rast useva", objasnio je Korstian Blokland, menadžer inovacija ove kompanije.

Njihova vizija budućnosti uključuje cirkularnu ekonomiju

Bolja upotreba minerala u stajnjaku i sama mogućnost njegove upotrebe znači da će se manje kupovati veštačko đubrivo. Takođe, zvanična istraživanja na oglednim farmama pokazala su da su ukupne emisije amonijaka iz štala smanjene za približno 70%.

Nova aplikacija za upravljanje na farmama

Kompanija je primenila i Lely Horizon, aplikaciju za upravljanje gazdinstvom. To je platforma koja analizira podatke, nudi uvide i daje proaktivne savete kako bi stočarima olakšala život, pomogla u nadgledanju zdravlja stada i farmu učinila profitabilnijom.

Horizon će zameniti trenutni sistem kontrole T4C, a dizajniran je za povezivanje podataka svih Lelyjevih robota s relevantnim podacima dobavljača koji pruža korisne informacije. Njima se može pristupiti sa bilo kog uređaja i u bilo kom trenutku.

Inače, ova kompanija osnovana je davne 1948. godine i već više od 25 godina lider je u prodaji i usluzi automatizivanih sistema za mužu. Takođe, stalno radi na inovacijama da bi poljoprivrednicima obezbedila vrhunske proizvode koji olakšavaju njihovo poslovanje. 

Pogledajte kako izgleda vizija farme budućnosti: 


Tagovi

Lely Lely Exos Lely Sphere Lely Horizon Farma Budućnost


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.