Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koze
  • 07.08.2022. 16:30

Reprodukcija koza i njihova ishrana u periodu mliječnosti

Kozama sa manje mliječnosti, koje doje po jedno jare, pored kvalitetnog sijena potrebno je obezbijediti i prekrupu sastavljenu od smiješe žitarica, dok kozama koje luče veće količine mlijeka i pri tome doje veći broj jaradi, pored kvalitetnog sijena potrebno je osigurati smiješu koncentrata s dodatkom nekog proteinskog hraniva.

Foto: Gordana Nastić
  • 318
  • 66
  • 0

Polni ciklus kod koza je sezonskog karaktera, jer se one mrču u određeno doba godine. Mrkanje, odnosno polni nagon, najjače je izražen od septembra do novembra, mada se početak u slabijem intenzitetu pojavljuje već u avgustu.

"Ustvari, polni život koza i ovaca u uskoj je vezi sa trajanjem dnevnog osvjetljenja, odnosno skraćivanjem dana. Kako se dan primjetno skraćuje, u drugoj polovini avgusta mjeseca ili prvoj polovini septembra, tako se sve intenzivnije budi polni život koza", kaže savjetodavac u Poljoprivredno savjetodavnoj stručnoj službi Čačak Nebojša Brajović.

Važnija je razvijenost tijela od starosti?

Kaže da kasnozrele rase koza pripuštaju se po prvi put u starosti od 18 mjeseci. Ranozrele rase u starosti od osam do 10 mjeseci. Za vrijeme prvog pripusta važnija je razvijenost tijela nego starost životinje. Kozice ranozrelih rasa poželjno je da kod pripusta imaju težinu oko 30 kilograma. Da bi se ta težina postigla u starosti od osam do 10 mjeseci potrebno ih je intenzivnije hraniti, a što je zbog ranije proizvodne eksploatacije i ekonomski opravdano.

"Gonjenje - mrkanje, traje jedan do dva dana. Ukoliko životinje nisu ostale oplođene, sljedeći estrusni ciklus se javlja u intervalima od 17 do 19 dana. Bremenitost traje prosječno oko pet mjeseci ( ± sedam dana). Pripust koza trebalo bi u zavisnosti od veličine stada obaviti dvokratno", kaže savjetodavac, a kao razlog dodaje to što se tako produžava proizvodnja mlijeka za oko 1,5 mjesec, kao i da se jarenje obavlja u dva navrata, čime je prihvat i uzgoj jaradi znatno olakšan.

Ishrana u periodu mliječnosti

Odmah nakon završenog jarenja kozi treba dati napoj od pšeničnih mekinja. Tokom prvih 24 časa njoj je potrebno davati manje količine kvalitetnog sijena. Važno je da se prva dva do tri dana nakon jarenja obrok sastoji od manje količine sijena uz dodatak koncentrata.

"Potrebno je dnevnu količinu koncentrata postepeno povećavati, kako bi se pet do sedam dana poslije jarenja dostigla dnevna količina od 400 - 500 grama", kaže savjetodavac u Poljoprivredno savjetodavnoj stručnoj službi Srbije Zdravko Dobrić i dodaje da količina i sastav koncentrata zavise od količine i kvaliteta kabaste hrane, kao i broja jaradi koja sisaju kozu.

Šta je važno kod hranidbe koza - kada uvesti dijetu?

Kozama sa manje mliječnosti, koje doje po jedno jare, pored kvalitetnog sijena potrebno je obezbijediti i prekrupu sastavljenu od smiješe žitarica, dok kozama koje luče veće količine mlijeka i pri tome doje veći broj jaradi, pored kvalitetnog sijena potrebno je obezbijediti smiješu koncentrata sa dodatkom nekog proteinskog hraniva.

Dva mjeseca poslije jarenja više nema potrebu za koncentratom

U prvih mjesec i po dana perioda mliječnosti postoji potreba za prehranjivanje koza koncentratom. Nakon toga količinu koncentrata treba smanjiti, tako da sa dva mjeseca poslije jarenja više nema potrebe za koncentratom, ukoliko je sijeno dobrog kvaliteta. Poslije desetak sedmica mliječnosti, obrok se može sastojati od kvalitetnog sijena i određenih količina korijensko-krtolastih hraniva.

Kozarstvo isplatnije od građevine: Kupci čekaju isporuku, a prodaju i stajsko đubrivo

"Za visoku proizvodnju mlijeka u periodu poslije jarenja, obrocima treba dodavati i mineralne materije i vitamine" kaže stručnjak i dodaje da je značaj mineralnih materija i vitamina za koze veći ukoliko je proizvodnja mlijeka veća.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Koze Kozarstvo Sijeno Koncentrat Zdravko Dobrić Nebojša Brajović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva