Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živa stoka
  • 13.05.2021. 10:30

Rastu cene prasadi i junadi, ali niže za jagnjad

Na pijacama Srbije poskupljuje prasad, pa se ona do 25 kilograma prodaju i po ceni od 280 dinara. Junad preko 480 kilograma plaćaju za iznos od 220 dinara, ali prodajne cene dviski, ovaca i jaradi zadržale su prošlonedeljni nivo.

Foto: Bigstock/deyanarobova
  • 3.471
  • 469
  • 1

Na pijaci žive stoke u Čačku su tokom prve sedmice maja bila skuplja prasad. Dominantna cena grla do 15 kilograma iznosila je 280 din/kg, dok su se grla telesne mase od 16 do 25 kilograma najčešće mogla pazariti po ceni od 270 din/kg, navodi se u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Ponuda i prodaja bili su dobri. U klanicama na području Južnobačkog regiona evidentiran je rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Protekle sedmice preovladao je iznos od 150 din/kg. Obim ponude i otkupa bili su na prosečnom nivou. Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su više u klanicama na području južnobanatskog regiona.

Protekle sedmice cena prasadi iznosila je 220 din/kg, dok je kod tovnih svinja dominirao iznos od 150 din/kg. Rasla je prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja u Kraljevu. Najčešća cena prasadi iznosila je 270 din/kg, dok je cena tovljenika varirala od 150 do 160 din/kg u zavisnosti od kategorije grla. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su skuplja i na pijaci žive stoke u Vranju, ali jeftinija u Kragujevcu. Kod prasadi je dominirao iznos od 260 din/kg, dok je vladajuća cena tovljenika iznosila 130 din/kg.

Jagnjad - 240 dinara za kilogram

Cena jagnjadi bila je niža u poređenju sa prethodnim periodom na stočnoj pijaci u Čačku, pošto su se najčešće mogla kupiti za 240 din/kg. Prodajne cene dviski, ovaca i jaradi zadržale su prošlonedeljni nivo, kao i obim ponude i tražnje.

Otkupne cene šilježadi i ovaca bile su niže u toku prve sedmice maja u klanicama na području podunavskog regiona. Cena šilježadi iznosila je 210 din/kg, a ovaca 150 din/kg.

Sa rastom cena žitarica i junad se prodaje za više novca?

Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma evidentiran je protekle sedmice u klanicama na području južnobanatskog regiona, jer je dominirao iznos od 220 din/kg.

Otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase bile su više u nedelji za nama, evidentirao je STIPS, pošto je kod junadi najzastupljeniji iznos od 250 din/kg, a kod tovnih bikova iznos od 245 din/kg.


Tagovi

Cene prasadi Cene jagnjadi Cene junadi Dviske Šilježad Bikovi Cena svinja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u