Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi napad vukova
  • 18.01.2018. 12:00

Rastrgali bređe koze i tek oteljeno tele

"Molim vas dođite što prije. Noćas mi je je vuk zaklao tek oteljeno tele", dramatičnim glasom tražio je pomoć Slobodan Gužvica iz Krupe. Hoće li ostati bez odštete jer u trenutku napada predatora uz kravu dok se porađala i borila s vukom, na pašnjaku nije bio pastir ?

Foto: Ana Grgas
  • 3.706
  • 172
  • 0

Nema dana da vještakinja za štete od vukova magistrica Ana Grgas ne svjedoči nekom dramatičnom događaju. Od onog u Žegaru kod Obrovca gdje je hrabra ovca, nakon okršaja s vukom, iako naklana, ojanjila dvojke o čemu je prvi pisao Agroklub, a potom i drugi hrvatski mediji.

Naklana ovca preživjela i ojanjila dvojke!

"Ja sam kao hitna", kaže vještakinja Grgas koja je upravo dovršila novi očevid u Rastovcu ispod Ćelavca.

Smrt među stijenama

U napadu vukova na stado Marija Modrića smrtno je nastradalo šest koza. Ali kako?! Tri su zaklane na licu mjesta, a tri visoko bremenite pronađene uklještene između stijena i kamenja.

"One su sa ranama zadobivenim od ugriza vuka "zaglavile" uklještene zadnjim nogama između stijena. Da su se kojim slučajem uspjele oslobodtiti ili da ih je netko odmah oslobodio možda bi i preživjele", kaže Ana. Ona iz iskustva zna da su uklještenja velikim dijelom odgovorna za smrtnost napadnutih koza i ovaca, posebice u vrletima Velebita.

Dok je još još obavljala očevid i vršila razudbu nastradalih Modrićevih koza zazvonio je mobitel.

Dramatična borba za tele

Stočar iz mjesta krupa u Gornjoj Bukovici javlja: "Molim vas dođite što prije. Noćas mi je je vuk zaklao tek oteljeno tele", dramatičnim glasom tražio je pomoć Slobodan Gužvica. Njegova visoko bremenita krava nije došla sa ispaše. Ostala je tijekom noći na pašnjaku udaljenom četiri kilometra od kuće, a kada ju je sljedećeg jutra pronašao, prizor je bio više nego tužan. Porodila se usred krškog pašnjaka obraslim šumskim raslinjem, na obrušenoj grumili, sasvim sama.

Predator kao da je upravo čekao taj trenutak. Iznemogla od poroda i uplašena za mlado borila se sa vukom koji je ipak nadjačao, ali nije napustila mrtvo tele. Ostala je pored njega do dolaska vlasnika koji ju je odveo kući, staju i pomuzao.

Nakon poroda krave valja izmusti do kraja

Iznemogla od poroda i uplašena za mlado borila se sa vukom koji je ipak nadjačao, ali nije napustila mrtvo tele. Ostala je pored njega do dolaska vlasnika koji ju je odveo kući, staju i pomuzao.

"Dobro je učinio", kaže vještakinja Ana koja je Slobodanu odala priznanje. Doživjela je, veli, više slučajeva gdje vlasnici u takvim situacijama nisu marili za krave nego ih ostavili na vlažnom pašnjaku po kiši i ledu. "Pa, ja sam završio tečaj o govedarstvu", ponosno je odgovorio Slobodan. On zna da nakon poroda valja izmusti vime krave do kraja i kad je tele živo, a kamoli u ovom dramatičnom slučaju. Inače bi dobila upalu mliječne žljezde - mastitis. Njegova krava, koja se hrabro borila sa vukom (ili s više njih?!) sada je u toploj štali, oporavlja se od stresa. A čim se oporavi opet će na pašnjake.

Posljednjih godina u Gornjoj Bukovici samo je jedan način uzgoja krava a to je sustav krava - tele što podrazumijeva pašni uzgoj goveda na kojemu se krave na pašnjaku pripuštaju i tele, na pašnjaku othranjuju tele koje po završetku sezone ostaje na gospodarstvu za rasplod, tov ili ide na tržište.

"Zato, na gospodarstvima Bukovice danas nema mlijeka ni za lijek, a kamo li za preradu u sir", kaže Ana Grgas koja je do umirovljenja bila viša stručna savjetnica za stočarstvo u Savjetodavnoj službi Zadarske županije.

Teško do odštete

Na pitanje hoće li vlasnici usmrćenih koza i teleta dobiti odštetu, vještakinja je odgovorila: "Ako udovoljavaju kriterijima iz Pravilnika hoće."

Da nije zapela među stijenama, možda bi i preživjela

Po novom Pravilniku o postupku sprječavanja i nadoknade štete od životinja strogo zaštićenih divljih svojti, koji je nedavno stupio na snagu, oštećenik je dužan poduzeti sve kako bi se spriječio nastanak štete. U područjima gdje se mogu očekivati ili se učestalo pojavljuju vukovi, stoka mora imati pastira, pastirskog psa, u tijeku noći mora biti zatvorena u staji ili u odgovarajuće zaštićenom toru odnosno, električnoj ogradi i /ili ogradi minimalne visine 1,8 metara.

Vukovi poklali ovce, šteta upitna

Propisi nalažu da jedan pas i to školovani tornjak ili hrvatski ovčar može pokrivati 50 glava sitnog blaga. Na području rasprostranjenosti vuka (devet županija) djeluje 16 ovlaštenih vještaka Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE) koji procjenjuju štetu od vuka i ima li oštećenik pravo na odštetu. A da bi oštećenik dobio odštetu od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, dužan je bez odgađanja štetu prijaviti vještaku, u roku 24 sata od dana nastanka štete.

Za tele do mjesec dana starosti 1.500 kuna

Za usmrćenu kozu ošteta je 1.000 kuna plus 200 kuna za jare, ako se razudbom utvrdi da je bila bređa. Odšteta za tele do mjesec dana starosti iznosi 1.500 kuna i to samo pod uvjetom ako je oštećenik poduzeo sve propisane radnje i mjere (pastiri, psi, ograde...) kako ne bi došlo do štetnog događaja, pa nije teško zaključiti da u oba ova slučaja, pogotovu u slučaju krave koju je vuk napao, nakon što je pod okriljem noći sama na pašnjaku dobila trudove i otelila tele koje nije uspjela obraniti od krvoločnog predatora - naknade najvjerojatnije neće biti.

Neće jer uz kravu nije bilo pastira, nije bila u ogradi. Dok se telila tijekom noći trebala je biti zatvorena u staji ili u odgovarajuće zaštićenom toru odnosno, električnoj ogradi i /ili ogradi minimalne visine 1,8 metara i - tko bi, negoduju stočari, udovoljio svim tim kriterijima koji štite vuka, a ne domaće životinje i njihove vlasnike.

Foto: Ana Grgas


Tagovi

Mr.sc. Ana Grgas Rastovac Mario Modrić Vuk Koze Gornja Bukovica Krupa Krava Tele Slobodan Gužvica


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]