Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 11.05.2018. 12:30

Raste proizvodnja živine, treba povećati otkupnu cijenu?

Otkupna cijena pilića po kilogramu je dvije KM, dok je prodajna cijena 3,60 KM po kilogramu. Raste i proizvodnja mesa goveda i svinja, a smanjuje se proizvodnja mesa koza i ovaca.

Foto: Bigsotckphoto/kharhan
  • 689
  • 40
  • 0

Stočari u RS koji se bave proizvodnjom mesa živine, goveda i svinja prošle su godine zabilježili mali, ali ipak ohrabrujući rast. S druge strane, oni koji se bave proizvodnjom mesa koza i ovaca, bilježe gubitke

Podaci Republičkog zavoda za statistiku RS pokazuju da je prošle godine, u odnosu na 2016., registrirano povećanje domaće proizvodnje mesa živine za 33,5 posto, mesa goveda za 8,5 posto i mesa svinja za 0,7 posto. U istom preriodu je smanjena proizvodnja mesa ovaca i koza za 6,1 posto. 

"Tokom 2017. godine, u odnosu na prethodnu godinu, registrovano je povećanje prirasta (broj komada) živine za 33,3 posto, goveda za 7,6 posto (grla) i svinja za dva posto, dok je istovremeno ostvareni prirast ovaca i koza manji za 8,3 posto", kazali su iz Republičkog zavoda za statistiku RS.

Raste potrošnja mesa živine - zbog cijene

Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara RS kaže da je ukupna proizvodnja u živinarstvu značajno povećana, navode Nezavisne.

"Veliki dio živine izvozi se na tržište Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, a povećanje proizvodnje mesa živine se bilježi u cijelom svijetu, jer raste i potrošnja tog mesa, najviše zbog cijene", kazao je Rakić koji smatra da bi otkupna cijena živine trebala biti veća. Naime, otkupna cijena pilića po kilogramu je dvije KM, dok je prodajna cijena 3,60 KM po kilogramu.

Goveda odlaze u Tursku

Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine, ističe da je došlo do povećanja proizvodnje mesa goveda upravo zato što je došlo do povećanja izvoza ovog mesa za Tursku.

"Tu su farmeri, koji se bave uzgojem goveda, osjetili sigurnost, odnosno da mogu da prodaju svoj proizvod, ali i inače su podsticajne mjere za tovnu junad stabilne", ističe Nikolić dodajući da je zbog zabrane nomađenja smanjen broj ovaca i koza na našim prostorima, pa ne čudi činjenica da je smanjena proizvodnja mesa ovih životinja.

Ovčarstvo se ipak povećava?

Darko Lukač, predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza "Kozara", kazao je da ne misli da se taj fond životinja smanjuje. "Što se tiče ovčarstva ono se povećava i to je perspektivna grana stočarstva. Posjedujemo solidne uslove, dovoljne zemljišne površine i tržište za meso, mlijeko i druge proizvode", kazao je Lukač.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da Vlada RS obezbjeđuje značajna budžetska sredstva za podršku proizvodnji.

"Ukupni podsticaji za stočarsku proizvodnju iznosili su u prosjeku 33 miliona na godišnjem nivou, ili 55 posto u odnosu na ukupna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela", napominju iz Ministarstva i ističu da je u cilju podsticanja domaće animalne proizvodnje, prerade i plasmana kroz Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu kreiran niz mjera.

"To su premija za priplodnu stoku, premija za mlijeko, premija za proizvodnju mesa, tov, podrška pčelarskoj proizvodnji, mjere za zaštitu zdravlja životinja, investicije u stočarsku proizvodnju, investicije u modernizaciju postojećih i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta te podrška uvođenju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane", rekli su u Ministarstvu.
 


Tagovi

Nebojša Rakić Ostoja Nikolić Uzgoj živine Uzgoj goveda Uzgoj svinja Otkupna cijena Darko Lukač


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.