Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena stoke
  • 11.06.2021. 10:00

Raste cena svinja, ali ne u svim krajevima Srbije

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu poskupele su svinje od 80 do 120 kilograma, pa su se najčešće mogle pazariti po ceni od 160 din/kg, dok su se u Kragujevcu prodavale za 145 dinara.

Foto: Depositphotos/rossosiena
  • 1.547
  • 161
  • 0

Cena svinja skočila je sa 125 dinara, koliko je bila pre mesec dana, na 160 do 165 dinara po kilogramu bez PDV - a, kažu odgajivači u mačvanskom kraju, gde se realizuje otkup tovljenika po višim cenama. Svinjari kažu da su zadovoljni zbog zahteva koje je do sada ispunilo Ministarstvo poljoprivrede, prenosi Tanjug.

Prema biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, u klanicama na području južno bačkog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 150 din/kg. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu je, takođe, bila skuplja ova kategorija svinja, jer su se najčešće mogle pazariti po ceni od 160 din/kg. Rast otkupne cene tovnih svinja iste telesne mase zabeležen je u nedelji za nama i u klanicama na području južnobanatskog regiona - iznosila je 145 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Somboru evidentiran je rast prodajnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma (230 din/kg) i obe kategorije tovnih svinja (135/145 din/kg). U istom periodu došlo je do pada dominantne cene krmača za klanje na 100 din/kg.

Niže cene u Šumadiji

Za razliku od njih, na stočnoj pijaci u Kragujevcu su bile jeftinije obe kategorije tovnih svinja. Tokom protekle sedmice je za grla telesne mase od 80 do 120 kilograma izdvojiti 145 din/kg, a za grla telesne mase preko 120 kilograma 130 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona bila je viša otkupna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma.

Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma karakteristika je prve sedmice juna u klanicama na području Šapca.

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području nišavskog regiona. Dominirao je iznos od 190 din/kg. Na stočnoj pijaci u Vranju, takođe, je došlo do pada cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 260 din/kg.


Tagovi

Rast cene svinja Cena tovljenika Otkupna mesta Uzgajivači Prasad


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu